Loading...

Man Machine Industry - Eschaton 1. - Reckoning Day

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-07-2022

Tracklist

01. The Mander
02. Betrayer of the Code
03. Information Overload
04. Black Rain
05. Hi Tech System Collapse
06. Apophis (Prophet of Chaos)
07. Reckoning Day (Outro)

Man Machine Industry is of was het soloproject en nu een band, van producer / songwriter / zanger / frontman / multi-instrumentalist Jhonny Bergman, die een geschiedenis heeft als drummer in Slapdash en Rosicrucian, ook bekend is als bassist en zanger bij Reignsaw, en daarnaast ook nog een beetje aanrommelt met wat punkbands. Met z'n vorige (en al weer vijfde) album Doomsday Clock (2020) legde Jhonny de lat hoger als songwriter, producer en muzikant. Twee jaar later is er een nieuwe EP: Eschaton 1. - Reckoning Day. De band bestaat overigens al ruim twintig jaar, maar ik ken Man Machine Industry eigenlijk pas sinds het album Box Of Horrors van begin 2016.

Eschaton I. Reckoning Day is de eerste van drie voorgenomen EP's / mini-albums van een nieuwe Man Machine Industry-trilogie. Het thema van dit drieluik is wat anders qua thema dan we misschien van de band gewend zijn, en gaat over "het einde van de wereld". Niet alle nummers behandelen dit thema even strak, maar de albumhoes, de songtitels, en de inhoud van het merendeel van de tracks passen hier prima in.

Elk van de drie albums zal een gastvocalist laten horen, op elk één nummer. Op Eschaton 1 is dat niemand minder dan de legendarische Mr. Dave Hill van de NWOBHM / Prog-rock-pioniers Demon, die een duet doet met Bergman op het nummer Information Overload, geschreven in samenwerking met een andere getalenteerde songwriter / producer, Erik Mårtensson van Eclipse. Dit nummer is dan ook nadrukkelijk old school Brits proggy / old school metal-georiënteerd. Niet te heavy, welk lekker pakkend, voorzien van fijne riffs en lekker in het gehoor liggend zangwerk. Al is ook een eigentijdse groove waarneembaar. Dit is denk ik zo'n beetje de richting waar Man Machine Industry heen wil, want bijvoorbeeld Black Rain past ook in het plaatje van klassieke metal in een modern jasje. Lekker stampend, catchy, uitnodigend om mee te doen.

Daarvoor zat de muziek met Betrayer Of The Code in een wat ander straatje, dat ik zou omschrijven als Megadeth-achtige thrash, aan die band moest ik in elk geval denken - en niet voor het laatst tijdens dit album. En ja, dat is een aanrader! Ook Hi Tech System Collapse past wel een beetje in die thrashy vibe, al vind ik het whoo-hoo-hoo meezingstukje net iets te veel van het goede. Bergman revancheert zich met Apophis (Prophet Of Chaos), dat al weer wat steviger is, en ja, Megadeth is nog steeds of opnieuw niet ver weg.

Afijn, om een lang verhaal kort te maken: hou je van een mix van heavy en (midtempo) thrash metal, geworteld in het verleden, maar met een hedendaagse twist, dan is Man Machine Industry het checken zeker waard. De industrial invloeden van voorheen zijn voorgoed overboord gekiept, dus ik kijk uit naar de komende twee delen van Eschaton.

Anders Sevebo - Bass

Fabian Perreau - Drums

Johan Lund - Guitars

Jhonny Bergman - Vocals