Loading...

Manticora - To Live To Kill To Live

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-10-2020

Tracklist

01. Katana – The Moths and The Dragonflies/Katana – Mu
02. To Nanjing
03. The Farmer's Tale, Pt. 3 – Eaten By The Beasts
04. Slaughter In The Desert Room
05. Through The Eyes Of The Killer – Filing Teeth
06. Katana – Death Of The Meaning Of Life
07. Tasered/Ice Cage
08. Goodbye Tina
09. Tasered/Removal
10. Stalin Strikes
11. Ten Thousand Cold Nights
12. Katana – Beheaded

Manticora werd in 1997 opgericht door Lars Larsen (zang), Kristian Larsen (gitaar) en Mads Volf (drums). In de beginperiode was de band een viertal met bassist Rene als laatste lid - de jonge jongens die de basis legden van het Manticora-handelsmerk: hardnekkige progressieve power metal met zowel epische als thrash-elementen. In 1998 tekende de jonge band bij Intromental Management en kort daarna werd hun eerste platencontract getekend met het Griekse platenlabel Black Lotus. In hetzelfde jaar voegde de band een extra gitarist en een toetsenist toe aan de line-up. Debuutalbum Roots Of Eternity werd uitgebracht in de zomer van 1999 en kreeg enorm goede reacties van zowel de media als fans over de hele wereld.

In 2000 tekende de band bij Scarlet Records, en een half jaar later werd het volgende opus Darkness With Tales To Tell uitgebracht, dat opnieuw veel bijval kreeg. In 2001 besloot bassist Rene de band te verlaten en werd de vacature ingevuld door Kasper Gram. Ook werd van gitarist gewisseld, zodoende kwam Martin Arendal bij de band. In het najaar van 2002 werd Hyperion uitgebracht. Dit was het tot dusver meest uitgebreide werk van de band: een episch conceptalbum, gebaseerd op de bekroonde sciencefictionroman Hyperion van Dan Simmons. Het album werd van harte omarmd door fans en media over de hele wereld, en met een Europese tour in het voorjaar van 2003 zette Manticora weer een stapje.

Begin 2004 begon de band te werken aan hun volgende conceptalbum 8 Deadly Sins. Aansluitend toerde de band samen met Angra en Edenbridge door Europa. De band deed toen hun allereerste (zeer succesvolle) Amerikaanse optreden op het ProgPower Festival in Atlanta, GA. De band ging in 2006 opnieuw de studio in om hun vijfde volledige album op te nemen, het eerste deel van het dubbelalbum-concept The Black Circus. Opnieuw geproduceerd door Tommy Hansen, was het album groter, beter en avontuurlijker dan ooit tevoren. Na een mini-Europese tour werd opnieuw de studio betrokken om het tweede deel van The Black Circus af te ronden. Met het nieuwe album in hun nu uitgebreide catalogus, ging Manticora op zowel Europese als Amerikaanse tournees, als support voor Jon Oliva's Pain, en in mei 2009 werd er nog een tour geboekt voor Europa, als voorprogramma van Circle II Circle. Dit keer door 16 landen voor 21 shows.

In 2010 werd Manticora's zevende volledige album wereldwijd uitgebracht. Safe was een nog donkerdere reis in het muzikale universum van de band. Voor oktober 2010 werd een Europese headliner-tour geboekt, die de band door negen verschillende landen bracht. In 2013 verscheen Stefan Johansson als nieuwe gitarist, en toen bassist Kasper de band in december verliet, voegde Sebastian Andersen zich bij de band. Na andermaal een Europese headliner-tournee in 2014, besloot Mads de drumtroon te verlaten om andere muzikale inspanningen voort te zetten. Vervolgens bracht de band vier jaar door met het schrijven van een grandioos dubbel conceptalbum, gebaseerd op de 334 pagina's tellende roman, die leadzanger Lars ondertussen schreef.

Zo verscheen in augustus 2018 het tot dusver meest ambitieuze werk uit, het achtste volledige album To Kill To Live To Kill geproduceerd door Jacob Hansen om een ​​agressief en modern geluid te garanderen. Tegelijkertijd werd de 334 pagina's tellende roman van de band uitgebracht. Aansluitend werd uitgebreid getoerd, en werden landen bezocht waar de band nog nooit had gespeeld. In januari 2019 verliet Sebastian de band en keerde Kasper Gram terug op de positie van bassist. De drums zijn opgenomen door de Zweedse drumwizz Lawrence Dinamarca, die een enorme hoeveelheid technische aspecten in de muziek van Manticora heeft gebracht, en inmiddels is toegetreden als vaste drummer.

En zo zijn we na deze uitgebreide introductie aangekomen in de herfst van 2020, en is het tweede deel van het ambitieuze concept een feit: To Live To Kill To Live. Bijzonder genoeg had ik nog nooit van deze Deense band gehoord, en zijn de twee meest recente albums pas mijn kennismaking (ik heb voor de gelegenheid ook voorganger To Kill To Live To Kill "even" meegepikt - een hele zit, want beide albums duren afzonderlijk zeer ruim boven het uur). Het horrorverhaal is hiermee afgelopen; en opnieuw verrichtte Jacob Hansen wonderen tijdens de productie, evenals David Troest, die een prachtig kunstwerk creëerde voor het album en het bijbehorende boekje. De Denen laten niets aan het toeval over om van het complete plaatje een succes te maken, het concept moet van A tot Z kloppen en overtuigen. En dat lukt de band ook prima wat mij betreft!

Er wordt enorm ambitieus geopend met het bijna een kwartier durende Katana – The Moths and The Dragonflies/Katana – Mu. Deze track zet wel heel duidelijk de toon waar Manticora voor staat. Snelle power metal, met uitstapjes naar speed en death metal, met een enorm krachtig en volwassen geluid en sterke songwriting. Daarnaast laten de muzikanten ook horen behoorlijk technisch onderlegd te zijn; al met al een totaalplaatje dat gewoon klopt. Ik ben direct onder de indruk, de band heeft mij met dit epos direct te pakken. Spetterend gitaarwerk, sterke afwisselende zangpartijen - van clean via screams tot grunts - een opzwepende ritmesectie en een lichte symfonische touch (toetsen, koortjes) worden met elkaar verweven tot fraaie hoorspelen.

Zonder ik dat verder de behoefte heb om nog losse tracks uit te lichten, springen de Katana-tracks er toch stiekem een beetje boven uit. Misschien vanwege de thematische samenhang met het voorgaande album, of de lichte Aziatische touch die subtiel opduikt. Ik ben serieus onder de indruk van het muzikale vakmanschap en de songschrijverij van dit gezelschap. Voor de liefhebbers van power metal die houden van epiek en bombast, en een milde progressieve touch zijn de laatste twee albums van Manticora absoluut verplichte aanschaf!

Kristian Larsen - Guitars

Lars F. Larsen - Vocals

Stefan Johansson - Guitars

Kasper Gram - Bass

Lawrence Dinamarca - Drums