Loading...

Mars Red Sky - The Task Eternal

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 18-11-2019

Tracklist

01. The Proving Grounds
02. Collector
03. Recast
04. Reacts
05. Crazy Hearth
06. Hollow King
07. Soldier On
08. A Far Cry

Het Franse trio Mars Red Sky weet me al gedurende een paar albums te bekoren met hun psychedelische, bezwerende muziek. Ik ga er dan ook op voorhand van uit dat hun vierde album The Task Eternal me uitstekend zal bevallen.

Natuurlijk word ik daarin niet teleurgesteld. De wisselwerking tussen log groovende stoner en mysterieuze klanken is ook hier weer tot in de puntjes uitgewerkt. Behalve de vergelijking met het oudste werk van Pink Floyd wil ik er deze keer ook wel wat psychedelische Beatles bij halen, afgaande op de harmonieën van albumopener The Proving Grounds. Het stemgeluid van Julien Pras wordt door velen eigenaardig gevonden, maar vind ik juist altijd wonderwel bij deze muziek passen; het is echt een extra troef.

Het geluid van Mars Red Sky is in de afgelopen jaren zeer subtiel geëvolueerd, van steeds minder stoner naar vooral meer psychedelica, en nu ook nog wel wat experimenteler, zo lijkt het. De kracht van herhaling wordt optimaal uitgebuit, daar tussen door horen we aardig wat bevreemdende geluiden voorbij komen, die bijdragen aan het hallucinerende effect.

Collector begint dan ook weer met zo'n verslavend fuzzende gitaar-groove, om, als je daarin bent meegesleept, te verworden tot meeslepende psychedelica. Dit is toch wel het handelsmerk van dit trio. Het bijzondere daaraan vind ik dat dit "op papier" lijkt op ingewikkelde muziek, maar dat ik de nummers juist stuk voor stuk ervaar als verslavende oorwurmen. Ik laat me dan ook graag meevoeren op deze - ik kan het niet vaak genoeg benadrukken - bezwerende klanken.

Het duo Recast en Reacts zijn wel de meest bevreemdende tracks van het album. Het innemen van geestverruimende rookwaar of anderszins inneembare substantie met een zelfde effect strekt hierbij tot aanbeveling, zo stel ik mij voor. Dit heb ik zelf nog niet gedaan omwille van het kunnen blijven beschrijven van wat ik hoor, maar ga ik zeker nog proberen. Hierna is Crazy Hearth het perfecte nummer om even bij te komen, voordat het beukende begin van Hollow King je weer wakker schudt.

Ik denk dat Soldier On het meest verslavende nummer van het album is. Het is echt een enorm aantrekkelijke groove die hier wordt neergelegd, en het paradoxale contrast tussen die vette groove en de zalvende zangstem wordt hier echt optimaal uitgebuit. Na een aantal luisterbeurten heb ik nog altijd niet genoeg gekregen van The Task Eternal, ik kan hier dan ook wel mee vooruit tot aan de volgende langspeler denk ik zo.

Julien Pras - vocals, guitar

Jimmy Kinast - bass, vocals

Matgaz - drums