Loading...

Martyr - Planet Metalhead

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-03-2022

Tracklist

01. Raise Your Horns, Unite!
02. Demon Hammer
03. Children of the Night
04. Fire of Rebellions
05. No Time for Goodbyes
06. Metal Overdrive
07. La Diabla!
08. Diary of a Sinner
09. Church of Steel
10. Wings in a Darkened Soul

De pure, klassieke heavy metal is door vele niet-liefhebbers al vele malen onterecht doodverklaard. Gelukkig zijn er - ook in Nederland - nog genoeg bands die schijt hebben aan trends en populair-verklaarde stromingen. Martyr heeft zich - na een eerste periode van bestaan in de jaren '80 - vanaf de tweede helft van de jaren '00 opnieuw uitgevonden, en brengt met Circle Of 8 (2011) en You are Next (2016) twee sterke albums uit. En nog belangrijker: de band meldt zich op spetterende wijze op de internationale podia.

Natuurlijk is het na zes jaar tijd (Live In Japan (2019) even buiten beschouwing gelaten) voor een nieuw album: Planet Metalhead. De line-up van de band is op geen van de platen van de laatste jaren hetzelfde, maar zolang gitarist en componist Rick Bouwman, en zanger en oer-performer Rop van Haren van de partij zijn, weet je direct wat je kunt verwachten. Martyr is geen band van vernieuwingen, en laat vol trots die oeroude heavy metal herleven.

Opener Raise Your Horns, Unite klinkt uiteraard als een ultieme aanmoediging. Het nummer zelf zet de woorden kracht bij door ultiem te knallen en overdonderen. Zo belangrijk is een spetterende opener, want ik zit er meteen helemaal in. Weliswaar zijn de riffs en melodielijnen verre van origineel, maar dat mag wat mij betreft de pret niet drukken, ik vind dit echt een heerlijk nummer. Dat de mannen van Martyr ook wel van een geintje houden wordt duidelijk met het intro, waarmee ze de luisteraar op het verkeerde been proberen te zetten. Leuk gedaan!

Demon Hammer maakt nog duidelijker waar de heren hun invloeden vandaan hebben, want wie moet er in het begin niet denken aan Judas Priest? Gelukkig geeft Martyr een geheel eigen draai aan dit klassieke themaatje, en kunnen we lekker meebrullen en headbangen. Fire Of Rebellions was - net als de album-opener - al eerder verschenen als voorproefje voor dit nieuwe album. Al dan niet toevallig vind ik deze twee ook tot de sterkere tracks van het album horen. Fire Of Rebellions is gevoelsmatig wat afwijkend ten opzichte van het gros van het materiaal dat de band normaal laat horen (ik moet een beetje aan Megadeth denken) maar juist daarom zo interessant.

Dat interessante geldt wat mij betreft niet voor "de ballad van de plaat" No Time For Goodbyes. Ik ben op een enkele uitzondering na geen fan van metalen ballades, dit nummer overtuigt mij niet van het tegendeel. Hoe sterk ik het nummer ook gezongen vind, ik kan er verder niet echt naar luisteren. Gelukkig gaan we aansluitend weer in de Metal Overdrive, waarna er met La Diabla! nog een schepje bovenop wordt gedaan. Nog een favorietje van het album, wat een power! Vooral de ritmesectie overtuigt mij op deze laatste twee tracks. Dan ben ik die ...-ballad al snel weer vergeten.

En als ik het heb over-albumfavorieten, mag Church Of Steel zeker niet onbenoemd blijven. Voor de verandering eens geen vrolijk feestnummer, maar een sinistere, dreigende ondertoon. Het intro vind ik wederom heel goed gevonden, de rest van het nummer klinkt ook wat donkerder dan je van Martyr gewend bent. Wings In A Darkened Soul is de treffend gekozen afsluiter, wat rustiger, bij wijze van cooling down na het voorgaande hak- en beukwerk.

Hoe leuk ik dit nieuwe album van Martyr ook vind, dit kan echt niet tippen aan de live-ervaring die de band heeft te bieden. Natuurlijk, er staan een aantal hele leuke nummers op het album, die ik op z'n tijd zeker nog zal beluisteren. Maar eerder kijk ik er naar uit om die nummers vanaf het podium in m'n gezicht geslingerd te krijgen!

Rop van Haren - Zang

Rick Bouwman - Gitaar

Geoffrey Maas - Gitaar

Vinnie Wassink - Bas

Rick Valcon - Drums