Loading...

Mayhem - Esoteric Warfare

Gepost in Reviews door Edwin Enklaar op 11-06-2014

Tracklist

01. Watchers
02. PsyWar
03. Trinity
04. Pandaemon
05. MILAB
06. VI Sec
07. Throne Of Time
08. Corpse Of Care
09. Posthuman
10. Aion Suntalia

2014 is het jaar van het dertigjarige jubileum van het Noorse Mayhem. Zeggen we Mayhem, dan zijn de eerste twee dingen die naar boven komen borrelen het legendarische album De Mysteriis Dom Sathanas en alle toestanden die de band zo berucht maakten. De moord op oprichter Euronymous en de zelfmoord van rochelaar Dead zorgden voor een continue stroom van media-aandacht. Je vergeet bijna dat Mayhem ook nog muziek maakt en tegenwoordig een vrij serieuze metalact is. Zeker als het klokje laat weten dat het voorlaatste album Ordo Ad Chao alweer zeven jaar oud is.

Het nieuwe Esoteric Warfare werd voorafgegaan door de single PsyWar en die liet de verwachtingen bij ondergetekende naar gevaarlijke hoogten stuwen. Psywar blijkt een aardige inkijk in de sfeer van Esoteric Warfare te bevatten dus in die zin is het nummer redelijk representatief. Het is wel één van de meer lineaire nummers op de plaat. Dus wees gewaarschuwd.

Klonk het avant-gardistische Ordo Ad Chao nog vrij minimalistisch, Esoteric Warfare klinkt daarentegen alweer een stuk toegankelijker dan het toch wel gave werkje uit 2007. Gitarist Blasphemer blijkt te zijn vertrokken en vervangen door ene Teloch maar daar merk je door de bank genomen helemaal niets van.

Qua geluid is het niet helemaal top notch, maar dat moet ook niet. Mayhem is diep in de kern nog steeds dat gemene bandje met al die smerige dingen enzo. Qua stijl is het een beetje in gaan zitten tussen Ordo Ad Chao en, pak hem beet, Wolf’s Lair Abyss. Openingsnummer Watchers grijpt je direct bij de kladden met een rechtlijnige black metalaanpak om halverwege over te gaan in een verstikkende wurggreep van een dissonante onheilspassage.

Trinity is een nummer dat bezwerende krachten ontleent aan de zinderende voordrachten van Attila Chisar. Deze man eist sowieso de hoofdrol op in de angstaanjagende schildering die Esoteric Warfare heet. Hij krijst, declameert en fluistert zijn filosofisch getinte onthullingen met zijn immer charmante Balkanaccent.

Esoteric Warfare is een album dat je van hoogtepunt naar hoogtepunt tilt. Wie nog altijd wacht op een krampachtige terugkeer naar de Mysteriis Dom Sathanas-dagen, zal een bittere teleurstelling wachten. Mayhem is veel avontuurlijker dan dat en stopt veel creativiteit in nummers met een onmiskenbare black metalkern maar met veel invloeden uit andere stijlen waarbij soms ook wel eens gedacht moet worden aan een Deathspell Omega ofzo. Postmodern en kil maar geen nergens zo over the top zoals Grand Declaration Of War. Esoteric Warfare is een goede dwarsdoorsnede van de moderne Mayhem maar dan met nog meer vuur. Hier kan ik wel weer zeven jaar mee voort.

Attila Csihar - Vocals

Teloch - Guitars

Necrobutcher - Bass

Hellhammer - Drums

Ghul - Guitars (live)