Loading...

Mercenary - Soundtrack To The End Of Times

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-03-2024

Tracklist

01. Burning in Reverse
02. Heart of the Numb
03. Where Darkened Souls Belong
04. Through this Blackened Hatred
05. Anthem for the Anxious
06. A Darker Path
07. Become the Flame
08. From the Ashes of the Fallen
09. Black Heart, Dead Tissue
10. Black Blood Soil
11. Beyond the Waves

Na een relatieve stilte van maar liefst tien jaar, is het Deense Mercenary terug met hun achtste album: Soundtrack To The End Of Times. Dat is nog eens een titel die een intens verhaal belooft; het blijkt dan ook een soundscape behorend bij de donkere kant van de tijd waarin we leven.

Opgericht in 1991 belichaamt de band de samensmelting van Scandinavische melancholie, onmisbare melodie en ongebreidelde agressie. In puur muzikaal opzicht vindt de muziek van Mercenary van origine aansluiting bij de Zweedse melodeath-scene, en bracht met name in de jaren '00 een paar alleraardigste albums uit.

De raadselachtige eerste single Heart Of The Numb - met de krachtige zang van gast-vocalist Matt Heafy van Trivium - verdrijft het idee dat death metal uitsluitend om snelle riffs en donderende blastbeats gaat. Mercenary voegt er een eigen draai aan toe met een vleugje doom-gravitas en een vleugje black metal-mystiek. Het resultaat? Een kolossaal statement dat de grenzen van het genre ontstijgt.

Ook het heerlijk opgefokte en brute Through This Blackened Hatred laat horen dat de Denen het echt niet alleen van melodie en toegankelijkheid moeten hebben. Met Where Darkened Souls Belong laten ze juist het tegendeel horen: cleane zang en keyboards verwacht je hier misschien niet direct. Yep, afwisseling troef hier - een pluspunt toch?

Nummers als Anthems Of The Anxious, A Darker Path en de beklijvende afsluiter Beyond The Waves laten niet alleen de epische bekwaamheid van de band horen, maar zet de muziek net zo gemakkelijk in de tegenwoordige tijd. Waarbij Mercenary de metalcore-oprispingen van hun laatste albums gelukkig (grotendeels) achterwege laat.

Met Soundtrack To The End of Times maakt Mercenary duidelijk dat we deze band echt nog niet mogen afschrijven!

René Pedersen - Vocals, Bass

Martin Buus - Guitars, Keyboards

Jakob Mølbjerg - Guitars, Keyboards

Martin Nielsen - Drums