Loading...

Messerschmitt - Consumed By Fire

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-07-2020

Tracklist

1. Fairchild
2. Consumed by Fire
3. Psychoqueen
4. The Vanishing Strains
5. Arms of Havoc
6. A Masterful Bloodshed
7. Hematic Wrath
8. And I Crave to Die

In de zomer van 2010, vijf jaar na de splitsing van Hematic Wrath, besloot Maik Jegszenties om een ​​nieuwe band te vormen en zijn passie voor compromisloze speed en thrash metal opnieuw te beleven. Na korte tijd voltooiden Kristian Tamm en Daniel Ohliger de klassieke power trio-formatie en de eerste installatie van Messerschmitt (genoemd naar de belangrijkste Duitse jachtvliegtuigen van de Tweede Wereldoorlog) was klaar om de strijd aan te gaan Een paar energieke live-optredens, evenals een eerste demo met de naam Demo’lition volgden meteen en luidden de komst in van een nieuw speed metal eskader.

Voor de release van een tweede demo Speed ​​Demo’n kwam er een kleine kink in de kabel. De wegen van bassist Daniel en Messerschmitt scheidden zich, waarna Florian Piwek, die de eerste demo van de band al produceerde, als nieuwe bassist toetrad. Met hem aan boord, en in 2014 de toetreding van een tweede gitarist in de vorm van Christian Fass, kwam de band in 2015 met debuutalbum No Dread To Kill. Daarna brak een periode van relatieve stilte aan, maar anno 2020 is Messerschmitt meer strijdvaardig dan ooit, en komt in ongewijzigde opstelling met het tweede album Consumed By Fire.

Snel, agressief en gevaarlijk, gewapend tot de tanden, thrash en speed metal van de oude school. Zo afficheert Messerschmitt zichzelf graag. En daar is geen letter van gelogen. Direct vanaf opener Fairchild en daarna titelnummer Consumed By Fire is het duidelijk waar deze band voor staat: compromisloze snelle thrash, alsof we weer in de jaren '80 zitten. Verwacht hier geen fijnzinnigheid, maar de ouderwetse ruige variant, in de stijl van bijvoorbeeld Exodus en Slayer. Ook tracks als Psychoqueen en Arms Of Havoc voeren een beste dollemansrit op.

Gelukkig kunnen de heren muzikanten meer dan alleen maar het gaspedaal intrappen, getuige tragere passages in nummers als The Vanishing Strains, A Masterful Bloodshed en afsluiter I Crave To Die (die me doet denken aan de meer ingetogen nummers van Metallica uit de jaren '80). De broodnodige afwisseling die dat oplevert ervaar ik als een welkome verrijking. Bovendien kunnen ze zo ook laten horen dat ze hun instrumenten op technisch vlak aardig meester zijn, en ook in compositorisch opzicht meer kunnen bedenken dan alleen maar het woeste hak- en beukwerk. Juist die variatie vind ik interessant natuurlijk.

Zonder tot al te grote hoogten te stijgen heeft Messerschmitt wat mij betreft een zeer vermakelijk album afgeleverd. Ik vind het vooral prettig om te constateren dat er nog altijd bands zijn die mij met hun authentieke geluid en aanpak terug kunnen voeren naar de jaren '80 waarin ik met metal opgroeide. Ik denk dat Consumed By Fire toch vooral een aanrader is voor de old school liefhebber.

Kristian Tamm - Drums

Maik Jegszenties - Guitars, Vocals

Florian Piwek - Bass

Christian Fass - Guitars