Loading...

Messiah - Fatal Grotesque Symbols - Darken Universe

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-07-2020

Tracklist

01. Fatal Grotesque Symbols - Darken Universe
02. Space Invaders
03. Extreme Cold Weather

Met acts als Hellhammer / Celtic Frost en Coroner maar ook meer obscure bands als Fear Of God, Excruciation of Infected, is Zwitserland altijd een vruchtbare voedingsbodem geweest voor extreme metal die net een beetje 'anders' is. Messiah past ook prima in dat rijtje, en is te beschouwen als een obscure outsider; de band heeft zich altijd toegelegd op een geheel eigen benadering van vooral thrash metal. Dat vraagt natuurlijk om een geschiedenislesje.

De band is opgericht in 1984 en bracht twee baanbrekende albums uit op Chainsaw Murder Records: Hymn To Abramelin in 1986 en Extreme Cold Weather een jaar later. Daarna leek de band even uit elkaar te vallen, maar begin jaren negentig tekende Messiah bij Noise Records en bracht nog drie volledige albums uit: Choir Of Horrors (1991), Rotten Perish (1992) en Underground (1994). In 1995 bleek de band niet langer levensvatbaar; deze keer leek het einde een stuk meer definitief. Of toch niet....

Een paar jaar geleden besloot Messiah opnieuw bij elkaar te komen in de 'originele' line-up van hun Noise-periode van de eerste helft van de jaren '90. Het oorspronkelijke doel van de band was om gewoon wat lol te hebben en sporadische live-optredens te spelen voor hun toegewijde fanbase in Zwitserland. Er volgden uitbundige heruitgaven van hun eerste twee albums (inmiddels niet meer verkrijgbaar) op High Roller Records. Ook zijn er de afgelopen paar jaar in korte tijd de nodige compilaties en live-registraties verschenen, het ijzer moet blijkbaar gesmeed worden nu het heet is.

26 Jaar na het laatste studioalbum staat Messiah op het punt de opvolger van Underground (1994) te lanceren. Het album - studio-album nummer zes - heet Fracmont en zal later dit jaar door High Roller Records worden uitgegeven - en waarschijnlijk door mij weer van een lovende recensie voorzien. Om de wachttijd te verkorten, komt er eerst een EP met drie nummers die niet op het volgende album te vinden zullen zijn: Fatal Grotesque Symbols - Darken Universe.

Dat de EP-tracks niet op het nieuwe album te vinden zijn is logisch: het gaat om opnieuw opgenomen versies van Space Invaders van het debuutalbum van de band uit 1986 Hymn To Abramelin, en het titelnummer van het tweede album Extreme Cold Weather uit 1987. Deze moeten de nieuwe fans alvast warm maken voor het aanstaande nieuwe album. Het titelnummer van de EP is een splinternieuwe track, die heel goed past bij de heropnames van de twee oude deuntjes. Fatal Grotesque Symbols - Darken Universe klinkt bij benadering als old school Messiah. Zelfs de gitaarsolo gaat terug tot de vroege dagen van de band omdat deze behoorlijk chaotisch is. De teksten voor het nummer zijn ook al oud, en waren oorspronkelijk voor een ander project geschreven. Zanger Andy Kaina herschikte de tekst en nu is het hele nummer volledig Messiah-waardig.

Als lekkermakertje voor het nieuwe album is de EP geslaagd. Als reminder voor de oude fans ook denk ik. Wie - net als ikzelf - Messiah eigenlijk al weer vergeten was, is dit een aangename hernieuwde kennismaking. Maar de echte vuurproef wordt natuurlijk het aanstaande nieuwe album Fracmont. Wordt vervolgd dus.

Remo Broggi "Brögi" - Guitars

Patrick Hersche - Bass

Steve Karrer - Drums

Andy Kaina - Vocals