Loading...

Methusalem - Masters Of The World

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-01-2021

Tracklist

1. Thunderstorm
2. Masters of the World
3. Immortal
4. Frisian Metal Warriors

Na een wat stille periode rondom Methusalem wordt deze nu op brute wijze doorbroken met de release van een splinternieuwe EP, Masters of the World. De band met zanger Nick Holleman (Powerized, Sinbreed, ex-Induction, ex-Vicious Rumors), de snoei-strakke gitaartandem bestaande uit Dennis Hoekstra en Dirk Jan Veenstra, en de donderende ritmesectie met Wilco van der Meij (bas) en Jort Visser (drums), bewijst dat klassieke heavy metal anno 2020/2021 nog altijd alive and kickin' is.

Eerlijk gezegd was ik deze Friese band al weer vergeten. Hun enige album Unite And Conquer dateert al weer van 2010, en tien jaar is een lange tijd in de snel veranderende muziekscene. Wat me wel opvalt is dat, behalve zanger Nick Holleman die er in 2012 bij kwam, de rest van de band al sinds het prille begin in het jaar 2000 bij elkaar is.

Masters Of The World is opgenomen in Duitsland, en geproduceerd door Jörg Uken (Anvil, StormWarrior, Sinister, Bleeding Gods, Braincasket, Cliteater, God Dethroned, Izegrim, en nog veel meer) dus in dat opzicht heeft Methusalem een goede slag geslagen. De vier nummers klinken dan ook als de spreekwoordelijke klok; een eigentijds spetterend geluid voor een klassiek metalgenre.

Gelukkig is met de vier nummers zelf ook helemaal niks mis. Thunderstorm zet de toon, en is een bedachtzame opener, waarbij de nadruk op de power ligt. Het wordt me snel duidelijk dat we hier geen snelheidsduivels hoeven verwachten, maar stevig beukende metal. Naamgever Masters Of The World is een lekker in het gehoor liggende stamper, waarmee het prima meebrullen is en de vuisten de lucht in kunnen. Beide nummers zijn volgepropt met kortere en langere gitaarsolo's, natuurlijk een must voor het genre. Tevens is te horen wat voor goede zet het aantrekken van zanger Holleman is geweest. Wat een stem heeft die man!

Immortal begeeft zich in het klassieke middentempo, en is behoorlijk (voor mij te) melodieus. Deze weet me niet echt te pakken. Met het anthemische Frisian Metal Warriors neemt Methusalem echter stevig revanche. De dubbele basdrums roffelen onophoudelijk, het tempo zit er in het refrein goed in, en laat zich opnieuw lekker meeschreeuwen. Dit is wat je als old school metalfan wil horen! Met Masters Of The World zet Methusalem zichzelf weer nadrukkelijk op de kaart!

Nick Holleman - zang

Dirk jan Veenstra - gitaar

Dennis Hoekstra - gitaar

Wilco van der Meij - bas

Jort Visser - drums