Loading...

Monarch - Future Shock

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-05-2021

Tracklist

01. Blast The Seed
02. Khaos Warrior
03. Future Shock
04. Nucleaire Warfare
05. Shred or Die!
06. Multiverse
07. Fatal Vector
08. Collision Of Bones
09. Swarm Of The Whorenet
10. Metal Soul

Deze Monarch (er zijn er nog wel een paar in de VS) is een heavy metal band uit San Diego, bestaande uit Matt Smith op zang en gitaar (ook: Nihilist), Casey Trask op gitaar (The Three Tremors, Cage), Gabe Mendez op basgitaar (Supra Summus) en Adam West op drums. De band is opgericht in 2007 / 2008 door Trask en een paar vrienden op de middelbare school, weefde zijn web door San Diego en vond de beste muzikanten om de razendsnelle ritmes, verpletterende drums en schreeuwende gitaarsolo's bij te houden. Die standaard was moeilijk te houden totdat de juiste leden waren gevonden.

West was de eerstvolgende die zich definitief bij de band voegde en een angstaanjagende wreedheid bracht die maar weinigen ooit in een drummer hebben gehoord. Zijn all-out stijl drummen en liefde voor heavy metal past perfect bij Monarch's eerdere thrash metal materiaal en is sindsdien verfijnd tot een speed metal killing machine. De volgende deelnemer zou Smith zijn, altijd vereerd door de leden van Monarch als een van de meest creatieve en excentrieke muzikanten in San Diego die speelde met de lokale bands Damcyan en Nihilist, Adam en Casey gingen naar zijn shows en staarden vol ontzag terwijl hij opwarmde en soundcheckte met Yngwie Malmsteen-licks. Matt kwam rond 2016 bij de band, een jaar later bracht de band hun debuutalbum Go Forth… Slaughter uit met rauwe thrash metal met een vleugje van wat komen zou.

De laatste, maar zeker niet de minste, werd Mendez. De leden van Monarch zouden het altijd leuk vinden om Gabe's band Supra Summus te zien optreden in San Diego, waarin Gabe de bassist / leadzanger was en zeker meer dan in staat was tot de veeleisende ritmes van Monarch. In 2020 rekruteerde Monarch dit demonische beest van een bassist en heeft sindsdien niet meer achterom gekeken. Monarch heeft het podium gedeeld met bands als Death Angel, Nervosa, Powerglove, Act of Defiance, en in 2019 wonnen ze de Wacken Metal Battle in de VS om een ​​plaats te verwerven op het Duitse moeder-festival.

Na deze lange inleiding kom ik dan eindelijk tot 2021, het jaar van het tweede album Future Shock. Ter zake dus nu. Nummers als opener Blast the Seed en Shred or Die! laten Monarch in hun beste vorm horen. Harde en snelle thrash, gebracht met veel energie, enthousiasme en talent. Vooral Shred or Die! is duidelijk al vaak gespeeld, het arrangement is erg sterk en het nummer is ontzettend pakkend. Khaos Warrior is meer een knarsend, grommend nummer, waarbij de dreunende bas en drums de groove behouden terwijl de gitaren sluipend om elkaar heen lijken te slingeren.

Ook Fatal Vector laat een lekkere groove horen, een heerlijk pakkend nummer. Albumsluiter Metal Soul is een ander sterk nummer, met een geweldige power metal riff die af en toe in thrash-modus verandert. Net als Shred or Die! en het eveneens sterke titelnummer Future Shock, is Metal Soul is een nummer dat in menig thrash metal-afspeellijst niet zou misstaan.

In puur muzikaal opzicht is Future Shock dik in orde, een struikelblok is misschien wel de erg infantiele, of in elk geval zeer eenvoudige tekstuele inhoud. 'Vroeger' kon dit nog best, maar tegenwoordig mag je ook in dat opzicht wel wat meer inhoud verwachten. Stoor je je daar echter niet aan, dan heeft Monarch voor jou een lekker in het gehoor liggend en afwisselend old school thrash-album - let wel: met bijbehorende primitieve productie - in petto.

Matt Smith - zang, gitaar

Casey Trask - gitaar

Gabe Mendez - bas

Adam West - drums