Loading...

Moonspell - Lisboa Under The Spell

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 31-08-2018

Tracklist

CD 1:
01. Wolfshade (A Werewolf Masquerade)
02. Love Crimes
03. Of Dream And Drama
04. Lua D’inverno
05. Trebaruna
06. Ataegina
07. Vampiria
08. An Erotic Alchemy
09. Alma Mater
CD 2:
01. Perverse Almost Religious
02. Opium
03. Awake!
04. For A Taste Of Eternity
05. Ruin & Misery
06. A Poisoned Gift
07. Raven Claws (Ft. Mariangela Demurtas)
08. Mephisto
09. Herr Spiegelmann
10. Fullmoon Madness
CD 3:
01. All Gone From The Wild (Intro)
02. Breathe (Until We Are No More)
03. Extinct (Ft. Carolina Torres)
04. Medusalem
05. Domina
06. The Last Of Us
07. Malignia
08. Funeral Bloom
09. A Dying Breed
10. The Future Is Dark

Voor mijn eigen eerste kennismaking met Moonspell moeten we even een stukje terug in de tijd. Op 16 juli 1997 speelde de band als support voor Type O Negative in de Rotterdamse discotheek Nighttown, en maakte aldaar op mij en mijn toenmalige gezelschap een zeer goede indruk (al ging het ons toen eigenlijk louter om de hoofdact van de avond). Naar aanleiding daarvan de eerste twee albums maar eens goed beluisterd, en later de band ook nog wel eens zien optreden bij diverse gelegenheden. Daarna ben ik Moonspell eigenlijk een beetje uit het oog verloren. Maar met de live-registratie Lisboa Under The Spell kunnen we weer voor een gedeelte ver terug in de tijd.

Op 4 februari 2017 gaf Moonspell een geweldig avondoptreden in de Campo Peqeuno Arena in de thuisstad van de band (Lissabon, Portugal). De show omvatte maar liefst drie albums die integraal gespeeld werden: de klassiekers Wolfheart (1995) en Irreligious (1996) en het voorlaatste studio-album Extinct uit 2015. Die bijzondere avond is voor het nageslacht vastgelegd en komt uit op Blu-Ray/DVD en 3 CD’s (keurig gerangschikt: een album per CD) onder de naam Lisboa Under The Spell. Uiteraard zijn er aan het beeldmateriaal nog wat extraatjes toegevoegd, zoals een korte documentaire, wat kijkjes achter de schermen en een foto-galerij.

Met deze registratie zal niet alleen Lissabon in de ban van Moonspell zijn geweest, maar zullen ook kijkers en luisteraars thuis volop kunnen genieten van wat het Portugese gezelschap te bieden heeft. Natuurlijk is het geluid perfect verzorgd, en zijn zowel de instrumentalisten als zanger Fernando Ribeiro in vorm. Al heb ik wel het idee dat die laatste naar het eind van de show toe behoorlijk vermoeid begint te raken, en dat hoor je ook af en toe denk ik. Maar ja wat wil, een show van zo'n lengte is ook een behoorlijke uitputtingsslag. Hij vermoeit zich ook niet te veel door met het publiek te praten; dat gebeurt slechts sporadisch. Uiteraard in het Portugees, voor de DVD-kijkers vertaald in het Engels.

De tracks van Wolfheart en Irreligious laten zich beluisteren als louter klassiekers. Vampiria, Alma Mater, Opium en Mephisto zijn voor mij onlosmakelijk met deze band verbonden; in de tijd dat ik Moonspell nog volgde. Ik moet eerlijk bekennen dat ik Extinct niet eens ken, en het lijkt me dat deze live-registratie ook niet de beste kennismaking daarvoor is. Vaak zijn de albums van Moonspell qua sfeer toch een stukje sterker op CD dan live. Desalniettemin is Lisboa Under The Spell onmisbaar voor wie deze Portugese band een warm hart toedraagt.

Miguel Gaspar - Drums

Pedro Paixão - Keyboards, Samples, Programming, Guitars

Fernando Ribeiro - Vocals

Ricardo Amorim - Guitars, Keyboards

Aires Pereira - Bass