Loading...

Morbid Saint - Spectrum Of Death

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-04-2021

Tracklist

01. Lock Up Your Children
02. Burned at the Stake
03. Assassin
04. Damien
05. Crying for Death
06. Spectrum of Death
07. Scars
08. Beyond the Gates of Hell

Hoewel woorden als 'underground' en 'cult' veel in metal-kringen worden rondgeslingerd, zijn ze zonder enige twijfel van toepassing om Spectrum of Death (1990) van Morbid Saint te beschrijven. Opgericht in 1984 kwam het Amerikaanse vijftal met hun roemruchte album dat gerekend mag worden tot de wildste thrash die ooit is voortgebracht. Met acht nummers in 'slechts' precies 32 minuten mag je het nodige hak- en beukwerk verwachten.

Heruitgaves van oud materiaal, zeker uit de jaren '80, daar kun je natuurlijk je bedenkingen over hebben. Zeker in het geval van het Morbid Saint, dat materiaal is al zo vaak gerecycled, wat is daar nog aan toe te voegen. Evengoed denkt High Roller Records dat de liefhebber zit te wachten op nog maar eens een 'nieuwe' versie - op vinyl. Het bijzondere is dat het hier gaat om juist een vintage behandeling, waarbij zowel het geluid (geremasterd door Patrick W. Engel in de Temple of Disharmony studio) als het artwork (door John Kujawa, die ook hoezen ontwierp voor onder meer Acrophet en Numskull) trouw blijven aan het origineel. De bedoeling is dat dit zorgt voor de meest authentieke luisterervaring. In 2016 kwam hier op de site al eens een zeer uitgebreide heruitgave voorbij (een aanrader!) met daarop zo'n beetje al het materiaal dat de band ooit uitbracht. Hier gaat het echter alleen over de oorspronkelijke acht tracks.

Morbid Saint speelde compromisloze, beenharde (speed)thrash, met een knipoog naar black metal. De muziek was snel, rauw, intens snijdend door merg en been. Vooral de zang was lekker smerig, en met de nodige galm er op gewoon lekker evil. Dit was voor die tijd echt ongewoon gemene muziek, en een stuk primitiever en donkerder dan de meer melodieuze Amerikaanse thrash-golf a la Bay Area. Denk eerder aan bijvoorbeeld Slayer, Possessed of Dark Angel, of de hardere Duitse bands - je kent ze wel.

Nummers als Damian (denk: Omen - de klassieke horrorfilm ja), Scars en afsluiter Beyond the Gates of Hell gaan nog altijd door merg en been, qua intensiteit en duistere atmosfeer. Okay, anno 2021 klinkt het misschien allemaal wat simpel, maar in de periode eind jaren '80 was dit nog best extreem. De liefhebber weet dat natuurlijk allemaal al lang; maar mocht je nog niet zo bekend zijn met deze Amerikaanse cultband, dan raad ik toch echt de heruitgave van Century Media uit 2016, of die van High Roller uit 2019 aan. Enjoy!

Pat Lind - Vocals

Jim Fergades - Guitars

Jay Visser - Guitars

Tony Paletti - Bass

Lee Reynolds - Drums