Loading...

Mosara - Only The Dead Know Our Secrets

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-08-2022

Tracklist

01. Magissa
02. Zion's Eyes
03. The Permanence of Isolation
04. Only The Dead Know Our Secrets

Mosara is een doomband uit Phoenix, Arizona die oorspronkelijk werd opgericht en actief was in de vroege jaren 2000. Eind 2018 hervormde oprichter / gitarist Tony Gallegos de band, de nieuwe leden waren gitarist Nikos Mixas, bassist Kristoffer Reynolds en drummer John Quin. Ik maakte vorig jaar zomer kennis met deze band middels hun zelfgetitelde debuutalbum. Nog geen jaar later heeft Mosara al weer een nieuw album paraat: Only The Dead Know Our Secrets. Dat vind ik sowieso al een sterke albumtitel!

Het geluid van Mosara is een doomfundament dat verschillende elementen van zware muziek combineert, waaronder fuzz, stoner en atmosferische sludge. Het debuut werd nog opgenomen en gemixt zonder enige opnamesoftware, en liet een rauwe, authentieke en oprechte indruk achter. Naturel, eerlijk, zijn nog steeds wel woorden waar ik aan denk als ik de nieuwe nummers hoor.

In vier redelijk lange tracks leeft Mosara zich uit in dampende, stomende, fuzzende en uiteindelijk ook behoorlijk groovende en sfeervolle klanken. Overwegend rauw, soms overstuurd, en toch ook met stiekeme hints naar toegankelijke fragmenten. Opener Magissa zet de toon met een gruwelijk logge basis van een ronkende bas en opzwepende drums, en grommende gitaren. Voorzien van enkele tempowisselingen is het niet heel lastig om hier Black Sabbath in te herkennen. De zang is hier echter de spelbreker, ik hou echt niet van die overschreeuwende (post-)hardcore / sludge-herrie. Maar de muziek, damn, die is wel fokking lekker! Vooral dat dreigende, slopende, trage stuk net voor het midden is niet te versmaden.

Zion's Eyes begint wat psychedelisch - dat past hier natuurlijk ook goed - voordat de instrumenten terig grijpen op het herkenbare en verwachte geluid. Die wisselwerking blijft het hele nummer doorspoken, wat een griezelig effect geeft. Diezelfde sfeer heeft The Permanence Of Isolation, dat een Orientaalse vibe laat horen naast de overtuigende beukende ritmesectie.

Het meest veelzeggende is echter het slotstuk en titelnummer Only The Dead Know Our Secrets. De lome kadans, zo zwaar en dreigend, sleurt je helemaal mee in de duistere wereld van Mosara. Wanneer je echt van doom houdt, is dit het voor jou! Beleef het hieronder zelf:

Tony Gallegos - Vocals, Guitars

Nikos Michas - Guitars

John Quin - Drums

Christopher Burns - Bass