Loading...

Mothership - High Strangeness

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-04-2017

Tracklist

01. High Strangeness
02. Ride The Sun
03. Midnight Express
04. Crown Of Lies
05. Helter Skelter
06. Eternal Trip
07. Wise Man
08. Speed Dealer

Van bands op het Italiaanse Heavy Psych Sounds label (onder anderen Farflung, Black Rainbows, Mondo Generator/Nick Oliveri) weet je inmiddels wel wat je kunt verwachten. Psychedelische rock, spacerock, heavy rock, in elk geval bands met een overdaad aan psychedelica en groove. Het Amerikaanse Mothership is daar geen uitzondering op, getuige hun vierde album High Strangeness.

Supersonische, intergalactische heavy rock is wat het label hier van maakt. Dat zal wel denk ik dan, ik hou het op spacy en vooral ronkende en groovende stoner. De instrumentale opener, tevens titelnummer High Strangeness heeft alvast een hoog zweef-gehalte, dat in dit geval te wijten is aan de spacerock-invloeden. De bandnaam Mothership hint natuurlijk ook nadrukkelijk in die richting. Ik ben benieuwd of dat andere onderdeel, waar de muziekbenaming stoner oorspronkelijk van afgeleid is, hier ook hoorbaar aanwezig zal zijn.

Ride The Sun is in elk geval een lekkere uptempo stamper, eerder heavy rock dan spacerock, en doet vooral denken aan de desertsound. Niks mis mee natuurlijk! Gaandeweg het album blijkt dat dit het geluid is waar Mothership, letterlijk zwaar, op leunt. Helaas voor mij dus weinig spacerock; maar gelukkig maakt de heavy ronkende en beukende stonerrock heel veel goed. De heerlijk zeurende zang is typerend voor het genre en past dus perfect, de vele gitaarsolo's (Crown Of Lies, Wise Man) zijn een meer dan aardige bonus. Dat de band zelfs nog wel wat ruiger uit de hoek kan komen laat afsluiter Speed Dealer horen, waarbij ik wel een beetje aan High On Fire moet denken.

Niks nieuws dus onder de brandende woestijnzon. Acht compacte, lekker swingende liedjes zijn onderhoudend genoeg voor meerdere luisterbeurten. Mothership lijkt me dan ook een uitstekende band voor de gespecialiseerde festivals (FreakValley, DesertFest) waar zij te midden van gelijkgestemden hun ding kunnen doen. Ik ga overigens ook direct op zoek naar de vorige albums van de band, want die kende ik nog niet.

Kyle Juett – Bas, zang

Kelley Juett – Gitaren, zang

Judge Smith – Drums