Loading...

Mouflon - Devastations

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-11-2018

Tracklist

01. Remembered by Skin
02. Alternate Suicide
03. On the Frontlines
04. Dead Mans Corner
05. Lawless
06. Pure Filth
07. Mouflon
08. Violent Mind
09. The Hunt
10. Possessed

Met Mouflon en hun muziek maakte ik kennis tijdens de bandcontest voor het Gorinchemse Bruut Metal Feest in 2016. Hun death metal vond ik weliswaar niet al te origineel of spannend, maar raakte wel aan mijn voorliefde voor old school death. Jammer voor mij haalde de band het festival uiteindelijk niet. Eerder deze maand bracht de Arnhemse band, na enkele demo's, in eigen beheer debuutalbum Devastations uit. Natuurlijk wil ik die wel horen!

Mouflon - een opvallende naam natuurlijk - bestaat al sinds 2012 en is met grote regelmaat te zien en te horen op de vaderlandse podia. Voor hun debuutplaat zijn een aantal nummers van eerder uitgebrachte demo's gerecycled, waardoor we een goed beeld krijgen van wat deze band de afgelopen jaren heeft uitgespookt. Vooral de positie van vocalist bleek lastig in te vullen, maar met de komst van RJ vorig jaar lijkt Mouflon nu 'eindelijk' echt compleet; laat dit album de band maar eens verder op weg helpen!

Het Arnhemse wilde schaap brengt vooral donkere old school death metal, waarin naar hartenlust wordt afgewisseld tussen enerzijds vlot beukende (Remembered by Skin, Alternate Suicide) en anderzijds slepende stukken met een doomy insteek (Dead Mans Corner, Lawless, Pure Filth, The Hunt). Log en zwaar zijn termen die zeker van toepassing zijn, maar ook groove (Mouflon, het nummer dus) en melodie worden niet vergeten. Overigens klinkt de muziek ook in de snellere stukken nog altijd zwaar en duister. Juist de combinatie van die diverse invalshoeken spreekt me aan, al heb ik uiteraard een voorkeur voor de logge doomstukken. Gelukkig voor mij heeft Devastations er daar meer dan genoeg van. Al kan ik me van het optreden indertijd niet herinneren dat Mouflon zo doom-gericht was.

Alle tien de nummers zijn kort en compact, rechttoe rechtaan zonder poespas. Toch wordt daarin voldoende afwisseling gevonden middels tempowisselingen en breaks, weliswaar niet constant even origineel, maar zeker onderhoudend. De nummers zitten dan ook niet al te ingewikkeld in elkaar, maar dat hoeft van mij ook zeker niet. Het is allemaal overzichtelijk en goed te volgen zo, waardoor een zekere herkenbaarheid en vertrouwdheid voelen als een aangenaam warme deken.

Een minpuntje vind ik het wat doffe geluid. Ik snap de keuze voor een niet al te hoogstaande technische productie - sterker nog, ik juich dat toe - maar wat ik hier hoor vind ik zo af en toe wel wat overdreven. Een pluspunt vind ik overigens dat Mouflon hun eigen sound weet neer te zetten zonder gebruik te maken van het overbekende Zweedse HM-2 buzzsaw-geluid. Juist door deze combinatie klinkt de band stiekem toch wel een beetje 'eigen'. Ik denk dat ik Mouflon snel maar weer eens live moet zien.

Robin John - vocals

Richard Smeenk - guitars

Peter F. - guitars

Tijl Jacobs - bass

Rutger Buitendijk - drums