Loading...

Mouflon - Pure Filth

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-04-2022

Tracklist

01. Filth & Violence
02. Wolves Among The Sheep
03. Ode To The Beast Inside
04. Primordial Human
05. Death By A Thousand Cuts
06. Weak Modern World
07. The Relentless Process Of Decay
08. Mental Prison

Mouflon - een opvallende naam natuurlijk - bestaat al sinds 2012 en is met grote regelmaat te zien en te horen op de vaderlandse podia. Met Mouflon en hun muziek maakte ik kennis tijdens de bandcontest voor het Gorinchemse Bruut Metal Feest in 2016. Hun death metal vond ik weliswaar niet al te origineel of spannend, maar raakte wel aan mijn voorliefde voor old school death. Jammer voor mij haalde de band het festival uiteindelijk niet. In 2018 besprak ik hun debuutalbum Devastations, dat me - gelukkig maar - best beviel.

Vorige maand kwam de Arnhemse band in ongewijzigde bezetting met de opvolger: Pure Filth. Met zo'n albumtitel kun je als smerige old school death metalband natuurlijk niet meer stuk. Eigenlijk verwoordt de band zelf het beste waar hun muziek en houding voor staat: zieker, donkerder, kwaadaardiger, maar vooral rechttoe rechtaan, eerlijk en eenvoudig, maar kneiterhard beukend. Als ik hun motto vrij in het Nederlands mag vertalen. Want hiermee slaat ze de spijker mokerhard op de breed bemeten gehoornde kop!

De death metal van Mouflon is afwisselend nekspier-gevaarlijk en botversplinterend opzwepend enerzijds, en sleurend en slopend in het midtempo-segment anderzijds. Zonder dat het er nou heel dik bovenop ligt mag een band als Bolt Thrower wel gelden als vergelijking, in elk geval om de muzikale richting of een bron van inspiratie nader te duiden. De vroege jaren '90 zijn hoe dan ook nooit ver weg. Mouflon speelt echter geheel z'n eigen spelletje, en laat zich niet betrappen op of verleiden tot klakkeloos nadoen.

De tracks die op mij het meeste indruk maken zijn die waarin ruimte wordt gemaakt voor de traagste en meest dreigende passages. Vooral de laatste twee van het album, The Relentless Process Of Decay en Mental Prison blinken hier in uit. Maar ook Ode To The Beast Inside laat zich in dit opzicht uitstekend gelden. Het zal direct duidelijk zijn dat Pure Filth veel meer variatie in de composities laat horen vergeleken met de voorganger. Al kan Mouflon, als rechtgeaard wild dier, het nooit lang nalaten om de boel eens flink los te gooien in een wilde vlucht.

Ook qua productie heeft Mouflon de zaakjes anno 2022 wat beter op orde. Het klinkt nu allemaal net wat netter, minder dof vooral, zonder dat wordt ingeboet op die heerlijke old school vibe. Wie gek is op pretentieloze maar goed doordachte death metal van klassieke snit, en met een doomende onderlaag, mag Pure Filth zeker eens gaan checken!

Robin John - vocals

Richard Smeenk - guitars

Peter F. - guitars

Tijl Jacobs - bass

Rutger Buitendijk - drums