Loading...

Mountain Eye - Roads Uncharted

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-03-2019

Tracklist

1. Misery
2. Take Control
3. Diamonds On Your Tongue
4. Black Flood
5. Verge
6. Singularity
7. Hidasher
8. Y(our) Masquerade

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik niet stond te springen om een band te gaan bespreken die van zichzelf beweert dat ze "in het gat duiken dat de grote nu-metal bands van begin jaren '00 hebben achtergelaten". Enerzijds klinkt dat behoorlijk ambitieus, anderzijds zit ik niet te wachten op het herkauwen van een genre waar ik in die jaren al moeite mee had. Gelukkig blijkt het achteraf allemaal wel mee te vallen.

Mountain Eye is een nieuwe band, afkomstig uit Amsterdam, opgericht in de zomer van 2017 op initiatief van de beide gitaristen van de band. Leuk is om te zien dat de diverse muzikanten allemaal een andere muzikale achtergrond hebben, waar eigenlijk nauwelijks metal aan te pas komt. In 2018 bracht de band twee demo's uit, waarna middels de nodige optredens ervaring werd opgedaan - zo deed de band eerder dit jaar nog mee aan de Metal Battle. Ondertussen werd ook nog hard gewerkt aan het debuutalbum; Roads Uncharted verscheen eind januari van dit jaar.

Evenals de al genoemde nu-metal kenmerkt de muziek van Mountain Eye zich door hakkende ritme's, herkenbare grooves, pakkende refreinen en een scheutje elektronica. De basis van stevige metal, afgewisseld met melodieuze dan wel catchy aspecten heeft de band goed onder de knie, juist die afwisseling is zo belangrijk om de benodigde dynamiek goed naar voren te laten komen. Door het gebruik van spanning-opbouwende intro's, en strategisch geplaatste breaks weet de band dit te bereiken.

De vergelijkingen met de genoemde bands ligt er zo af en toe wel erg dik bovenop, ik moet zelf vooral aan Linkin Park denken (luister maar eens naar Take Control). Dat is op zich niet best, maar Mountain Eye weet zich door een eigen(tijdse) aanpak redelijk aan die vergelijking te ontworstelen. Daar waar ik Linkin Park indertijd maar slappe hap vond, is Mountain Eye gewoon degelijke metal. Energie, gedrevenheid en passie spatten van de muziek af. Ik mis vaak emotie bij moderne metalbands, maar die komt hier goed naar voren dankzij krachtige en afwisselende zang. Een goede keuze om deze prominent in de mix te zetten.

Degelijke songwriting, strak spel, afwisseling en sfeer, en een spetterende productie (ik verwacht ook niet anders van Roelof Klop) zijn hier de pluspunten. Wel vind ik dat Mountain Eye zich nog iets meer mag verwijderen van het nu-metal-stigma. Af en toe kleeft er aan de muziek nog wel het gevoel van "klink als" of "lijkt op", daar moet de band eigenlijk van af. Verder niets dan lof voor dit debuut, want ik hou ook graag voor ogen dat hier nog zeker groei in zit.

Arthur - Vocals

Omar - Guitar, Vocals

Tim - Guitar

Kieft - Bass, Vocals

Matthijs - Drums