Loading...

Mr. Myst - We Will Rise

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-11-2019

Tracklist

01. From The Ashes
02. Forever And A Day
03. We Will Rise
04. Set Me Free
05. The Look [Roxette cover]
06. Freak Like Me
07. Backstab
08. 2FU4U

Mr. Myst was een mij onbekende Belgische metalband die is opgericht in 2013, en bestaat uit leden van onder anderen Ostrogoth, Rock Circus, Psychogeneration, Lethal Injury en Albert’s Bastards. We Will Rise is de eerste langspeler van deze band, en is daarmee de opvolger van de EP Red Light District uit 2018.

De muzikale richting laat zich eenvoudig duiden. Mr. Myst brengt een ode aan de jaren '80, en stort zich vol overgave op een mix van de populaire muziek uit die tijd: hardrock, eenvoudige metal, sleaze en glam. Het kan niet anders dan dat bands als L.A. Guns, Motley Crue, Skid Row, Hanoi Rocks, Ratt en Poison model hebben gestaan voor deze band.

Deze muziek ligt uiteraard lekker makkelijk in het gehoor, en zal door de old school liefhebber als een feest der herkenning ervaren worden. De muziek op zich is natuurlijk verre van origineel of spannend, maar juist de herkenbaarheid is een voorname troef. De riffs zijn om van te smullen, de ritmesectie legt een stevig swing-gehalte neer, en de cleane zang heeft een lekker rauw randje. Het kost moeite om stil te blijven zitten, want dit nodigt echt uit tot mee-schudden met het hoofd en het strooien met ledematen in willekeurige richting. Uit enthousiasme natuurlijk.

Wat aspecten die opvallen: vooral de meebrul-shouts, zoals bijvoorbeeld in titelnummer We Will Rise of Freak Like Me; dit geeft bijna een punk/hardcore vibe, maar blijkt wel een catchy effect te hebben. Backstab is hier nog het meest punky nummer, juist hierin horen we de meeste backing shouts. En dat terwijl in Forever And A Day de meer verwachte whoo-hoo-hoo's nog hoogtij vieren. Vooral 'grappig' vind ik de talk-box die regelmatig opduikt, echt zo'n element dat typerend is voor de tijdsgeest. Ook opvallend is natuurlijk de Roxette cover The Look, die hier een adequate sleaze-rock uitvoering krijgt. Ik moet eerlijk zeggen: het nummer knapt er wel van op.

Met de opzwepende "voetjes van de vloer" afsluiter 2FU4U (Too Fucked Up For You) komt er na een zeer ruim half uur al weer een einde aan het feestgedruis. Aangezien de jaren '80 bij vlagen weer helemaal terug lijken, zal Mr. Myst ongetwijfeld een zekere aanhang vergaren. Ik kan in elk geval prima naar hun muziek luisteren, de wat nostalgische insteek spreekt me zeker aan. Bovendien klinkt We Will Rise als de spreekwoordelijke klok, zodat niets een potje pretentieloos genieten in de weg staat!

JSD - Vocals

Atticus Myst - Guitar

Kevain - Guitar

Josha - Bass

Arthur - Drums