Loading...

Need2destroy - Show

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-03-2019

Tracklist

01. Show
02. Schokolade mit Senf
03. La Cholera
04. Viva los Vatos Locos
05. Super Chango
06. Legal / Illegal
07. Enfermo
08. Hijo de Puta
09. Luda Ribica
10. Contaminacion
11. Enfermo [Akoestisch]
12. Kiss My Ass
13. El Arrogante

Crossover komt - uiteraard - in vele gedaantes, maar het Duitse Need2destroy maakt het wel erg bont. Ik ga niet eens proberen alle muziekstijlen te noemen die deze band laat horen; wel wil ik verwijzen naar de band die in mijn beleving het dichtst bij komt ter vergelijking, en dat is Mr. Bungle. Hooguit is Need2destroy wat meer 'metal'. Overigens heeft het multiculturele kwartet zelf een heel andere muzikale invloed voor ogen: System Of A Down. En ok, daar is zo af en toe ook zeker wat voor te zeggen. Hoe dan ook is Show het full length debuut van Need2destroy, dat relatief kort na de oprichting in 2013, het jaar daarna al met EP Genoma kwam.

Zelfs de vocale maniakale insteek lijkt wel overeenkomsten te hebben met genoemde vergelijkingen, al is het alleen maar omdat er in het Spaans (beter gezegd: een bepaald Argentijns dialect) gezongen en gebruld wordt. Grappig genoeg zijn de songtitels wel allemaal in diverse talen, maar die talen horen we verder niet terug - denk ik tenminste, ik versta niet alles even goed eerlijk gezegd. De zanger van dienst is bovendien gezegend met erg lenige stembanden, want zijn zangkunsten vliegen - net als de muziek dus - alle kanten op.

Het lijkt weliswaar alsof er in muzikaal opzicht wat willekeurig van de hak of de tak gesprongen wordt, maar vergis je niet: de composities van deze band zitten strak en goed doordacht in elkaar. De muziek klinkt me overwegend feestelijk in de oortjes, en nodigt uit om mee te huppelen en te springen. Toch is er zo af en toe toch ook degelijk een donkere of serieuzere ondertoon te horen (Enfermo, of Viva los Vatos Locos bijvoorbeeld, dat nog het meest lijkt op nu metal trouwens). Dat staat natuurlijk haaks op een titel als Schokolade mit Senf (chocolade met mosterd) dat je vanwege z'n titel natuurlijk nauwelijks als serieus kunt bestempelen.

Lekker dansen is het met tracks als Super Chango, het aanstekelijke Legal / Illegal en het puberaal klinkende Kiss My Ass. Het zijn korte, pakkende nummers die alles uit de kast halen om je te laten meebeuken en -bewegen. Ook de wat melige afsluiter El Arrogante laat de voetjes wel van de vloer komen. Daarentegen laat de akoestische versie van Enfermo horen hoe breed Need2destroy qua muziek georiënteerd is. Deze band heeft dus echt wel wat in z'n mars.

De muzikale insteek van Need2destroy zal zeker niet voor iedereen geschikt zijn. Mocht je echter maling hebben aan muzikale conventies, dan kun je met Show je hartje ophalen. Metal voort weliswaar de boventoon, maar ook van punk, funk en ska moet je niet vies zijn. Veel plezier!

Milan Tajdic - gitaar

Wolle van Hogh - bas

Diego 'Kolumbus' Carabajal - zang

Simon Koesling - drums