Loading...

Nephila - Nephila

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-06-2021

Tracklist

01. White Bones
02. Who Are You
03. Mushroom Creatures
04. Belladonna
05. Guidance to Agony
06. Clavata
07. Alla Galaxers Centrum

De Zweedse psychedelische rockband Nephila kwam eerder deze maand met hun titelloze debuutalbum. Geïnspireerd door folk en prog-rock uit de jaren '60 en '70, bevat het album zeven experimentele nummers die de luisteraar meevoeren op een reis door ruimte en tijd. De kenmerkende mix van retro rock en zware gitaarsolo's met prachtige vocale harmonieën van de twee leadzangeressen zorgt ervoor dat dit album bij mij een blijvende indruk heeft achtergelaten. Nephila, bestaande uit zeven gemaskerde muzikanten, combineert progressieve songwriting en visuele expressies om mystiek, folklore en verhalen te laten samensmelten tot een theatrale reis.

Nephila won in 2019 de landelijke Zweedse muziekwedstrijd LiveKarusellen en maakte indruk op iedereen die aanwezig was. De band bestaat uit leden die succes hadden met de Zweedse retro rockband Children of the Sün, die vorig jaar dezelfde muziekwedstrijd won en ook hun debuutalbum uitbrachten op The Sign Records. Nephila brengt progressieve en psychedelische dromen gecombineerd met stevige bluesrock en theatraal expressionisme; het visuele aspect is daarbij zeker niet van ondergeschikt belang, getuige de maskers en de theater-achtergrond van enkele van de bandleden.

De muziek maakt een reis door verschillende dimensies en door de geschiedenis om zijn verhalen te vertellen en opent nieuwe realiteiten met dynamische liedjes, progressieve melodieën en fantastische dubbele leadzang. Nephila nodigt luisteraars uit om mee te gaan met hun reizende theater op zijn reis door bekende en onbekende realiteiten. Krachtige riffs en solo's en psychedelische melodieën doen denken aan een pionier als Jefferson Airplane. Als aanvulling op het op hardrock gebaseerde geluid, maakt de band ook gebruik van mystieke beelden om een ​​unieke multi-zintuiglijke ervaring te creëren, gebaseerd op de achtergrond van sommige leden in het theater.

Met een titel als Mushroom Creatures is het wel duidelijk wat voor vlees je in de kuip hebt. Het is dan ook een behoorlijk vervreemdend nummer dat qua sfeer wel een beetje herinnert aan Purple Haze (Jimi Hendryx) al is de muzikale invulling wat minder heavy. Heavy is wel weggelegd voor opener White Bones, waarin de combinatie van lekker gitaar- en orgelwerk de boventoon voert. Heel klassiek inderdaad, maar ik houd daar van! Dat orgel is er niet voor niets, want het zorgt hier zeker voor een sfeerverhogend effect.

Nephila wordt verder nergens echt heavy, je kunt denk ik nog het best denken aan iets als heavy blues of bluesrock, dat wordt afgewisseld met intieme fragmenten, waarin de beide zangeressen hun hoofdrol pakken. Dat samenspel klinkt echt prima, en mag zeker ook als dikke plus gelden. De lange afsluiter Alla Galaxers Centrum is me over het geheel iets te ingetogen, maar is wel fraai opgebouwd. De overige zes tracks kunnen me absoluut bekoren. Ik verheug me er al op om dit volgende week tijdens m'n vakantie in m'n hangmat (al dan niet met een pretsigaret) nog maar eens rustig te gaan beluisteren.

Stina Olsson - vocals

Josephine Asker - vocals

Johan Lööf - drums

David Press - bass

Jacob Hellenrud - guitar

Anton Athley - guitar

Johan Larsson - organ