Loading...

Night Gaunt - The Room

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-01-2019

Tracklist

01. The Room
02. Penance
03. Oval Portrait
04. Veil
05. Labyrinth
06. The Owl

Mijn adoratie voor Italiaanse horror-doom heb ik nooit onder stoelen of banken gestoken. Hoe fouter hoe beter zou wat dat aangaat een mooi motto kunnen zijn. Van Night Gaunt had ik tot voor kort nog niet gehoord, maar de 'tags' Italië , doom en horror zorgen er voor dat ik in elk geval moet gaan luisteren. The Room is, na debuutalbum Night Gaunt (2014) en EP Jupiter's Fall (2016) de derde release van deze band.

Hierop laat het kwartet horen vooral schatplichtig te zijn aan die typische, epische stijl a la Candlemass. Deze keer dus geen dramatische, theatrale over the top gotiek, maar 'serieuze' klassieke doom metal. Helaas nauwelijks origineel of met de bedoeling om een eigen draai aan het genre te geven wordt de Zweedse voortrekker behoorlijk letterlijk geciteerd; in muzikaal opzicht dan toch.

Dat betekent dat de doom metal verdomd lekker weg luistert, voor de liefhebber is dit soort muziek bijna pakkend te noemen. Echt spannend wordt het dus nooit, maar met welgemikte wisselingen in het overwegend trager dan traag tempo (Penance, Veil) wordt je als luisteraar toch nog wel een beetje verrast. Al hebben die oprispingen wel weer als nadeel dat ze behoorlijk aan Tom G. Warrior (Celtic Frost, Tryptikon) doen denken. Oeh! Uitgesponnen tracks als Labyrinth en The Owl overtuigen het meest, al is ook een kortje als opener en titelnummer The Room heerlijk dreigend.

Ik moet toch bekennen dat ik betere Italiaanse donkere metalbands heb gehoord. Night Gaunt haalt het wat mij betreft niet bij bijvoorbeeld Abysmal Grief, Black Capricorn, Black Oath (ook net een nieuw album uit) of Suum. Laat het maar het nadeel van deze band zijn dat ik al zo veel van hun illustere landgenoten ken. Met de epische doom metal is op zich niks mis, maar we hebben het al zo vaak gehoord. Oeh!

Marco Leonardo Bonaventura "M. Tystnaden" - drums

"Araas" - bas

Daniele Zennaro "Zenn" - gitaar

Giuseppe Colio "GC" - zang, gitaar