Loading...

Nocturno Culto's Gift Of Gods - Receive

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-11-2013

Tracklist

01. Enlightning Strikes
02. Receive
03. Looking For An Answer (Universe cover)
04. Last Solstice

Ted Arvid Skjellum is waarschijnlijk beter bekend met zijn minder zondagse naam Nocturno Culto. Als zanger en gitarist bij het black metal gedrocht Darkthrone, of als zanger van Sarke en een kortstondige bijdrage aan Satyricon heeft de man al een beste reputatie opgebouwd.

Hij heeft nu in z'n eentje een nieuw project uit de onheilige grond gestampt, Gift Of Gods, waarmee hij zich helemaal kan laten gaan in zijn voorliefde voor ouderwetse jaren '80 heavy metal. Dat was al vrij nadrukkelijk te horen op Darkthrone's laatste werkje The Underground Resistance, maar nu is er dan een eigen eenmansproject voor. Nocturno Culto neemt hier namelijk alle instrumentarium en vocalen voor eigen rekening. Receive is de eerste EP onder de naam Gift Of Gods.

De muziek laat zich eenvoudig omschrijven als makkelijk in het gehoor liggende, standaard ouderwetse, heavy metal. De EP begint met het midtempo gespeelde en uitgerekte Enlightning Strikes. Laat je niet misleiden door de bijgaande video. Deze vat weliswaar de essentie van het nummer, maar is met recht een edit versie; het nummer zelf duurt bijna negen minuten, compleet met intro en outro. De vocalen van Nocturno Cultos zijn daarbinnen redelijk herkenbaar.

Dat laatste kun je niet zeggen van titelnummer Receive, dat is namelijk instrumentaal. Gebouwd rond (opnieuw) standaard gitaarwerk is het nummer een soort van excuus voor een opgerekte gitaarsolo. Wel erg jaren '80 dus. Hierna vind ik het korte en vlotte Looking For An Answer (een cover van Universe uit Zweden, 1985) een verademing. Lekker lichtvoetig, lekker tempo, lekker swingend; fijn nummertje dus.

Afsluiter Last Solstice gaat dan weer verder waar de opener gebleven was. Midtempo old school heavy metal, al is dit nummer wel wat logger en zwaarder, en klinkt (daardoor?) een stuk donkerder. Het nummer doet me erg denken aan Venom/Mpire Of Evil en bevat heerlijk lompe riffs; het heeft bij vlagen ook wel een heel klein beetje een old school black metal touch (in het gitaarwerk).

Al met al weinig bijzonder qua invalshoek, maar uiteraard wel goed uitgevoerd. Deze vier tracks luisteren zowel als geheel als afzonderlijk lekker weg, maar voegen helemaal niets toe aan wat al bestaat en bestond. Het is natuurlijk wel interessant om te horen waar het hart van de muzikant Nocturno Culto blijkbaar ligt.