Loading...

Nox Aeterna - Aurora Borealis

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 09-07-2018

Tracklist

01. Chasing The North
02. A Harsh Journey
03. Rainbow Of The Night
04. Aurora Borealis
05. Lost In Darkness
06. Twist Of Fate
07. Destitute Salvation
08. Old Man's Tale
09. The Northern Saga
10. The Last Awakening

Nox Aeterna is een Nederlandse metalband - met aan opvallend stabiele bezetting, dat mag ook wel eens gezegd worden! - die al sinds 2002 bezig is. Eerder werden al de albums Nightblood (2012) en The Desperation Deal (2015) uitgebracht, en ook hier besproken. Hun melodieuze en symfonische kijk op death metal wordt weliswaar beschouwd als niet al te origineel, maar wel gewaardeerd om de degelijke en ervaren klinkende uitvoering.

Aurora Borealis - wij noemen dat het Noorderlicht - is het derde album van deze band, dat opnieuw in eigen beheer verschijnt. Het is min of meer een conceptalbum, dat door de gebezigde thematiek natuurlijk perfect aansluit bij de bandnaam: Nox Aeterna betekent eeuwige nacht. De band beschrijft het album zelf dan ook als een interessante reis door een koude en verraderlijke wereld.

De melodieuze death metal met een sterk symfonische inslag laat ook voorzichtige hints horen naar thrash en folk/black metal (opener Chasing The North doet me in de midtempo secties wel erg aan Slayer denken, maar even later in de meer opgefokte stukken net zo makkelijk aan melodieuze viking/black). Juist die afwisseling maakt het tot en van mijn favorieten van het album. Ook titelnummer Aurora Borealis is duidelijk geïnspireerd op typisch Scandinavisch (viking-achtig) klinkende metal, waar overduidelijk de mosterd vandaan gehaald wordt.

Mijn eerdere vergelijking met Amon Amarth, maar door de toetsen bijvoorbeeld ook Children Of Bodom, lijkt me nog altijd adequaat; zonder dat overigens om het even welke band simpelweg wordt gekopieerd. Deze vorm van metal is weliswaar zeer toegankelijk en herkenbaar, maar altijd energiek en opzwepend. Mijn bezwaar op het vorige album van de aaneenschakeling van alleen maar uptempo stukken is deze keer zorgvuldig vermeden. Luister bijvoorbeeld maar eens naar het slepende en dreigende Destitute Salvation, waarin gas wordt terug genomen, maar qua power zeker niet wordt ingeboet.

Dat de tracks daar omheen des te hard beuken (zo is The Northern Saga een heerlijk folkmetal-achtig nummer) mag de band zich als goede raad ter harte nemen. Een dergelijke dynamiek is onmisbaar voor een modern metal-album; op dat vlak kan Nox Aeterna in mijn bescheiden beleving nog wel wat progressie boeken. Een beetje meer avontuur kan namelijk geen kwaad denk ik.

Arnold Boukes - Zang, gitaar

Debbie Maasdam - Gitaar

Erik de Beijer - Bas

James Koppelaar - Drums

Gerard Baai - Toetsen