Loading...

Nox Aeterna - The Desperation Deal

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-04-2015

Tracklist

01. The Impending Threat To A Legacy
02. Restless Vigilance
03. Blinded By Ruthless Envy
04. Einarr's Remembrance
05. The Sick Awakening
06. Food For The Masses
07. First Encounter With Obscurity
08. The Becoming Of A Perfect Disease
09. Incipience Of A Legacy
10. Conscious Creation
11. Resurrection: Impossible Perception
12. Loathe The Incertitude
13. Two-sided Setback
14. The Foreseeing Of Failure
15. Ranaah's Endgame

Zo'n twee-en-half jaar geleden stelde collega Edwin de Nederlandse death metal band Nox Aeterna voor middels een babbeltje over debuutalbum Nightblood. Daar is op de laatste dag van februari (sorry, we lopen een beetje achter) een vervolg op gekomen: opnieuw in eigen beheer is The Desperation Deal uitgebracht. De stijl is redelijk dezelfde gebleven: op Scandinavische leest geschoeide, melodieuze death metal met een subtiel symfonisch sausje. Amon Amarth wordt nogal eens van stal gehaald ter vergelijking, daar is eigenlijk weinig tegen in te brengen.

Het nieuwe album is een conceptalbum, en verdeeld in vier hoofdstukken die samen het verhaal vertellen van Einarr, broer Jorund en demon Ranaah. In het fraai uitgewerkte CD-boekje met bijbehorend artwork wordt een en ander nader toegelicht. Elk hoofdstuk wordt op passende wijze voorafgegaan door een intro, zodat een overzichtelijk geheel ontstaat. De hoofdstukken vormen min of meer afgebakende stukken, een indeling die ook in de muzikale invulling, of in elk geval qua sfeer, wel een beetje terug te vinden is.

Het eerste hoofdstuk bestaat uit vier tracks, waarvan het eerste dus het intro is. Restless Vigilance is een lekkere binnenkomer waarbij energie/agressie en melodie goed in balans zijn. Prima beukend, met melodieuze gitaarlijnen, en op de juiste momenten de inzet van toetsen voor een symfonisch accent. Die toetsen zijn even later net iets nadrukkelijker aanwezig in Blinded By Ruthless Envy, dat mede daardoor net iets doorslaat richting melodieus.

Hoofdstuk twee begint na intro The Sick Awakening met het eerste 'echte' nummer Food For The Masses, dat me een beetje aan folk metal doet denken. Het opzwepende ritme, de gitaar-toetsen combinatie, geen idee waar 'm dat in zit. Wel heb ik het idee dat dit tweede hoofdstuk iets agressiever overkomt dan de voorafgaande nummers. Vooral First Encounter With Obscurity beukt er prima op los. Wel begin ik inmiddels in de voortdurende voortstuwing van de uptempo nummers de afwisseling een beetje te missen. Hoewel de intermezzo's tussen de nummers daar wel in voorzien, mis ik in de nummers onderling toch wel wat variatie. Helaas komt daar naar het einde toe ook geen verandering in.

Het laatste hoofdstukje bestaat uit twee titels, waarvan er dus weer eentje een intro is. Ranaah's Endgame is een passend, lichtelijk episch nummer met een fraai ingetogen middenstuk, al had wat mij betreft een afsluiter van een concept nog wel wat bombastischer gemogen. Want ik ben dan inmiddels wel een beetje murw geluisterd. The Desperation Deal is een intense luisterervaring, die wel wat doorzettingsvermogen vereist. Hoewel zowel de nummers op zich, evenals het totale concept goed in elkaar zitten, vind ik de opeenvolging van zowat alleen maar uptempo nummers iets te veel van het goede. Het geeft het album weliswaar een prettige drive, maar blijkt ook vermoeiend.

Arnold Boukes – Zang, gitaar

Debbie Maasdam – Gitaar, zang

Erik de Beijer – Bas, zang

James Koppelaar - Drums

Gerard Baai - Toetsen