Loading...

Nox Irae - Here The Dead Live

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-01-2020

Tracklist

01. Phantom Parasite Trauma
02. All Is Over
03. Knife Under Throat
04. Cold Wind
05. Primordial Lie
06. Supposed Dead

De Franse death metalband Nox Irae is nog behoorlijk onbekend. Opgericht in 2015, bracht het toenmalige kwartet eind 2016 een eerste demo Night Without Return (in eigen beheer, alleen digitaal) uit. Het zou vervolgens nog drie jaar duren eer van een serieuze debuut-release sprake zou zijn. Het zes titels tellende mini-album (of EP) Here The Dead Live wordt uitgebracht onder de vleugels van Transcending Obscurity.

Nox Irae speelt die typische primitieve death metal, waar de rauwe invloeden van thrash (Phantom Parasite Trauma, Knife Under Throat) en black (afsluiter Supposed Dead) metal nog hoorbaar in zijn. Alsof we niet al in 2019 of inmiddels 2020 zijn, maar nog in de jaren tijdens het ontstaan van het genre. Here The Dead Live klinkt als een oprecht eerbetoon aan dat geluid. Liefhebbers van high tech producties haken beter af, dit is echt niet geschikt voor jullie.

Nummers als de razende opener Phantom Parasite Trauma en daarna All Is Over doen recht aan de meest elementaire vorm van extreme of death metal. Hard, gemeen, energiek, expressief. Lekker raggende gitaren, wilde bulderzang, en een stevig doorhakkende drummer. Zoals het vroeger klonk, of zoals metal gewoon hoort te zijn, zullen veel generatiegenoten van mij zeggen. Ik vind het zeker charmant om te horen hoe in deze tijd een band nog zo'n oprechte voorliefde heeft voor die gouwe ouwe sound. En daar is ook helemaal niks mis mee vind ik.

Met Cold Wind wordt flink gas terug genomen, deze klinkt heerlijk dreigend, een sfeer die ook in de snellere segmenten wordt vol gehouden. Juist in deze duistere atmosfeer had ik wel meer nummers willen horen. Dat past zo goed bij het boosaardige karakter van de oorspronkelijke metal-gedachte. Ook de wat rommelige gitaarsolo past daar helemaal bij.

Al met al vind ik het wel eens geinig om een obscuur klinkend album als dit te horen. Het voert mij terug naar de tijd dat ik net naar extremere metal ging luisteren, toen een geluid als dat van Nox Irae nog heel normaal was.Mocht je je hierin herkennen, dan zou ik Here The Dead Live zeker eens gaan beluisteren.

Fred - Guitars

Herastratos - Vocals

Damien - Bass

Jérôme Casseri - Drums