Loading...

Nuclear Winter - Stormscapes

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 18-07-2020

Tracklist

1. Hearts of Stone
2. The Wide Water
3. The Northern Winds
4. New York, New York [Liza Minelli cover]
5. Africa [Toto cover]

Nuclear Winter is een eenmansformatie uit Zimbabwe. Het zou nooit in me zijn opgekomen om deze zin nog eens te schrijven. Maar het is wat het is. Gary Stautmeister is met zijn 'band' nog niet zo lang actief, en debuteerde in oktober 2019 met langspeler Night Shift. Die is nog aan me voorbij gegaan, maar met de nieuwe EP Stormscapes volgt alsnog de kennismaking.

Hoe uniek het land van herkomst voor een metalband ook mag zijn, de muziek die hier ten gehore wordt gebracht is al even eigenzinnig. Ik kom zelf op een bijzonder klinkende mix van (melodieuze) death met groove en industrial metal-invloeden. De drie eigen composities stralen die geheel eigen stijl goed uit; de beide covers die de EP afsluiten klinken elk op hun eigen manier pas echt eigenwijs. Ik raad iedereen aan deze echt eens op te gaan zoeken, ik vind het best bijzonder hoe de musical-klassieker New York, New York en de pophit Africa van Toto in zo'n afwijkend jasje gegoten worden!

Hearts of Stone sluit qua muziek naadloos aan op die van Night Shift: reverb-zwaar gitaarwerk en meerdere vocale lagen (à la Hypocrisy en Scar Symmetry) op een bedje van machinaal beukende ritmes, voorzien van een dansbare touch van de synthesizers. Om het metal-gehalte te garanderen zijn de riffs heerlijk zwaar, en is zelfs een solo te horen.

In de navolgende tracks The Northern Winds en The Wide Water krijgen de mechanische beats gezelschap van opzwepende blasts, en wordt ook de vocale stijl een stuk grimmiger. Naast genoemde elementen steekt hiermee ook een toefje zwartgeblakerde metal de kop op. Het is maar goed dat al die verschillende invalshoeken tot een logisch klinkend geheel gesmeed worden. Ondanks het extreme metal-gehalte vind ik deze muziek zelfs nog best pakkende invloeden hebben, absoluut een pluspunt.

Samenvattend bewijst Gary Stautmeister met Stormscapes dat hij niet alleen een zeldzame draai kan geven aan de beproefde (melodieuze) death / black metal-formule, maar dat hij met zijn gevoel voor muziek zeer flexibel is - en daar uitstekend nieuw materiaal van kan maken. Zimbabwe kan trots zijn op zijn bijdrage aan de metalscene.

Gary Stautmeister - Everything