Loading...

Officium Triste - Born To Lose, Doomed To Die

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-11-2019

Tracklist

CD1
1. Norilsk - Intro Officium Triste (Part II)/Mountains Of Depressiveness
2. Majestic Downfall - In Pouring Rain
3. Kurb Saatus - Dreams Of Sorrow
4. Beyond Our Ruins - Your Eyes
5. Marche Funèbre - Lonesome
6. Evadne - Like Atlas
7. Officium Triste - The Weight Of The World [Editors cover]
CD2
1. Illimitable Dolor - On The Crossroad Of Souls
2. Who Dies In Siberian Slush - One With The Sea
3. My Silent Wake - To The Gallows
4. Eye Of Solitude - My Charcoal Heart
5. Façade - This Inner Twist
6. The Hoppy Forest - The Happy Forest
7. Officium Triste - Sleepless [Anathema cover]

In december komt er weer eens, voor het eerste sinds Mors Viri uit 2013, een splinternieuw album uit van de Rotterdamse levende doomlegende Officium Triste. Maar voor het zo ver is wordt de band nog eens goed in het zonnetje gezet door een aantal nationale en internationale collega's. Vanwege het 25-jarige jubileum van de band verschijnt een dubbel-CD waarop twaalf bevriende bands een nummer van de Rotterdoomers coveren; de heren zelf nemen twee covers voor hun rekening van door henzelf geliefde bands.

Over verzamelaars, en dan ook nog gevuld met alleen maar covers, valt uiteraard altijd wel wat te zeuren. Maar daar ga ik hier niet aan mee doen. Uiteraard zal er best een track zijn die wat minder goed bevalt, maar over het geheel genomen heeft de doomliefhebber hier niks te klagen vind ik. Het valt vooral op hoe coherent de veertien tracks klinken; het is misschien dan ook niet zo verrassend - eerder logisch gezien de insteek van deze release - dat veel covers dicht bij het origineel blijven. Nog veel opvallender is misschien wel dat de beide covers van Officium Triste zelf het minst aanspreken. Al kan dat ook een kwestie van smaak zijn natuurlijk.

Wat mij betreft springt op de eerste CD vooral de voortreffelijke bijdrage van Marche Funèbre er uit. Nou had ik die band toch al hoog zitten, hiermee maken ze mijn waardering weer eens helemaal waar. Hun versie van Lonesome is echt een streling van de oortjes en brengt me echt helemaal in de zo gewenste sfeer. Even daarvoor vond ik de bijdrage van Kurb Saatus ook al wel opvallend; dit is waarschijnlijk de band die qua geluid en intentie wat minder met het feestvarken gemeen heeft. Het is dan ook wel prettig dat juist hun versie van Dreams Of Sorrow zorgt voor wat afwisseling. Overigens vind ik de bijdragen van Norilsk en Majestic Downfall ook zeker de moeite waard.

De tweede CD laat nog veel meer uitstekende covers horen. De bijdragen van Illimitabe Dolor en vooral Eye Of Solitude - met hun versie van de "hit" My Charcoal Heart - mogen er echt zijn. Who Dies In Siberian Slush lijkt een beetje een vreemde eend in de bijt, maar overtuigt uiteindelijk wel. Dat doet ook Façade, dat een heerlijk ruige versie van This Inner Twist ten gehore brengt. The Hoppy Forest is een gelegenheidsformatie die bestaat uit partners en bekenden van de Officium Triste-leden; hun nummer The Happy Forest kan me niet echt bekoren.

Tja, wat kun je klagen over een album waarop een fijne selectie van doom-metalbands hun beste beentje voor zetten om een collega-band te eren. Inderdaad: helemaal niks. Born To Lose, Doomed To Die is een oprechte aanrader voor eenieder die doom een warm hart toe draagt. Dit is een met zeer veel respect samengesteld overzicht van een band die dit ook verdient. Geniet!!!

Pim Blankenstein - Zang

Gerard de Jong - Gitaar

William van Dijk - Gitaar

Theo Plaisier - Basgitaar

Martin Kwakernaak - Toetsen

Niels Jordaan - Drums