Loading...

Orden Ogan - Final Days

Gepost in Reviews door Linda Heeringa op 08-02-2021

Tracklist

01. Heart of the Android
02. In the Dawn of the AI
03. Inferno
04. Let the Fire Rain
05. Interstellar
06. Alone in the Dark
07. Black Hole
08. Absolution for our Final Days
09. Hollow
10. It is Over

Het zesde studioalbum van de intussen alom bekende Duitse powermetallers Orden Ogan heeft even op zich laten wachten (want 2020 was een ding), maar het resultaat mag er dan ook zijn! Gepast getiteld Final Days, brengt weer een prima verzameling herrie met zich mee. Alweer wordt hun talent bewezen dat geen thema hun vreemd is. Wild West (Gunmen), Victoriaans gothic (Ravenhead), dystopisch, (To The End), en dan nu na al die omzwervingen heeft hun mascotte Allister Vale zijn weg gevonden in een nieuw, futuristisch concept, en het is allemaal 100% Orden Ogan.

Openers Heart of the Android en In the Dawn of the AI weten goed het gaspedaal ingetrapt te houden maar daarna lijkt het alsof de twee nummers die volgen geleidelijk aan steeds langzamer worden, maar zonder enig pit te verliezen, wel te verstaan. Inferno en Let the Fire Rain zijn bijna poppy te noemen op een positieve manier die sterk doet denken aan Delain. (Een tour met Orden Ogan en Delain moet sowieso een keer gebeuren. Punt.) Interstellar pikt het tempo weer op met een snel refrein en een flitsende solo van Gus G.

We hebben al even zonder ballad gezeten, daar vorig album Gunman er geen eentje telde maar het verlies wordt goed gemaakt met Alone in the Dark; een duet met Ylva Eriksson (Brothers of Metal). Niet helemaal de kaalgestripte melancholie die ik zo heerlijk vind van hun ballads uit het verleden, maar juist een ballad met ballen en power, wat het meer siert dan ik had verwacht!

Na nog een handvol rechttoe rechtaan stampers wordt het album afgesloten met het toch wel best epische It Is Over. De radiobroadcast halverwege brengt een level aan immersie met zich mee, wat toch bewijst dat Orden Ogan niet zozeer alleen muziek maakt, maar ook een verhaal ermee vertelt. Iets wat ze altijd uitmuntend hebben gedaan.

Toch is Final Days alles met elkaar genomen toch weinig nieuws onder de zon. Is Orden Ogan muzikaal vernieuwend bezig? Voor geen meter. Klinkt het verdomd goed? Jazeker! Ze hebben bewezen het soort band te zijn die ermee weg kan komen om album na album uit te brengen die allemaal vasthouden aan hetzelfde succesrecept, puur omdat hun eigen sound zo heerlijk herkenbaar is.

Seeb Levermann - Vocals

Nils Löffler - Guitar

Patrick Sperling - Guitar

Steven Wussow - Bass

Dirk Meyer-Berhorn - Drums