Loading...

Orden Ogan - The Book Of Ogan

Gepost in Reviews door Linda Heeringa op 01-04-2016

Tracklist

CD 1:
01. To the End
02. F.E.V.E.R.
03. All These Dark Years
04. The Things We Believe In
05. To New Shores Of Sadness
06. A Reason To Give
07. Farewell
08. We are Pirates!
09. The Lord of the flies
10. The Ice Kings
11. Deaf Among The Blind
12. Masks
13. Ravenhead
14. Requim
CD 2:
15. Testimonium a.d.
16. Ethereal Ocean
17. Angels War
18. Moods
19. Y, U, Id Ant My
20. Golden
21. The Step Away

Orden Ogan begint zo langzamerhand al een ‘household name’ te worden in het melometal genre en dat is alleen maar zeer welverdiend! Deze getalenteerde Duitsers hebben hard gewerkt om in deze top te komen, en een testimonium daaraan is hun DVD collectie The Book of Ogan. Er is daar van een heuse documentaireserie te spreken, maar vandaag mag ik het doen met de dubbel CD met daarop the greatest hits van hun verzamelde werken. De band had op facebook al aan de fans gevraagd wat hun favorieten waren van elk album, en er is daar goed naar geluisterd. Al mijn favorieten staan er in elk geval tussen! Wat ik vind van alles wat op de albums To The End en Ravenhead staan is terug te vinden in mijn reviews van desbetreffende albums, dus ga ik nu lekker slap ouwehoeren over de rest :-)

Het album Easton Hope bijvoorbeeld, dat toch verreweg mijn favoriet is van Orden Ogan, word goed gerepresenteerd met het bitterzoete All These Dark Years met zijn verslavende meezingrefreintjes. En het wonderschone Requiem, dat toch altijd op de juiste momenten wat kippenvel kan opwekken. Orden Ogan zijn meesterlijk in multivocale refreinen die je hoofd nimmer verlaten, en Requiem is daar onomstotelijk bewijs van. We’re Pirates is ook van Easton, en is een hommage aan Running Wild met zijn heerlijk losse piratenthema. Alestorm meets Blind Guardian zullen we maar zeggen.

Het album daarvoor, Vale, krijgt ook genoeg aandacht, met zijn sterke opener To New Shores of Sadness, die van het ene avontuurlijke hoekje naar de andere duikelt tot je jezelf erop betrapt dat je met je vuisten in de lucht stampend mee zit te galmen, Farewell in zijn meezingbare eenvoud en het simpel maar verslavende Lord of the Flies. To The end krijgt wat extra liefde met bonus track Masks, een nummer waar ik een haat/liefde verhouding mee heb. Ergens te gloomy en gothic om echt van te genieten en ergens ook weer geniaal met de compositie. Aan lekkere beukers ook geen gebrek, met het marcherende The Things We Believe In, het recente Ravenhead en F.E.V.E.R, en aan de fantastische ballads waar deze heren zo goed in zijn. Aan ballads dus ook geen gebrek met Requiem en het nog steeds hartverscheurende The Ice Kings.

De tweede cd bevat de vaak ongenoemde demo Testimonium A.D. Niet echt bekend omdat Orden Ogan daar nog lang niet het toppunt van hun kunnen heeft bereikt, en voor mijn oren dan ook wat ervoor onder doet. Wel heeft het duidelijk de fundering gelegd voor waar Orden Ogan in toekomstige werken mee bezig ging. Verder: demo kwaliteit, moet ik nog meer zeggen? Graag zou ik die nummers ook ooit in een nieuw jasje horen met de kwaliteit die ze nu kunnen veroorloven. Oh wacht, van eentje, Angels War is dit al gedaan op To The End! Het heeft dat nummer veel goed gedaan, dus dat zou dan ook vast voor de rest kunnen gelden.

De cd van The Book of Ogan is dan ook een prima verzamelalbum voor zowel nieuwe fans als de gevestigde orde, en zet het spotlicht op alle goeie kanten van Orden Ogan, waarbij je echt eraan herinnerd wordt wat het was dat Orden Ogan zo populair heeft gemaakt.

Tobias Kersting - Guitars

Sebastian "Seeb" Levermann - Vocals, Guitars, Keyboards

Niels Löffler - Bass

Dirk Meyer-Berhorn - Drums