Loading...

Order Of The Emperor - Faster into Flames

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-05-2020

Tracklist

01. Once upon a time
02. Fight my own war
03. Creators of destruction
04. Highway
05. Faster than light
06. Leap/Financial revolution
07. Deathstalkers
08. Feed the fire

We hebben er zo'n drie-en-half jaar op moeten wachten, maar nu is er het tweede album van de Rotterdamse rockers Order Of The Emperor: Faster Into Flames. Deze keer met een minder behoudende titel dan het debuut; Faster Into Flames doet meer recht aan de feelgood-sfeer van de energieke en enthousiast gebrachte rock 'n' roll van deze band.

Direct vanaf de opzwepende opener Once Upon A Time zitten tempo en sfeer er goed in. Vooral het gitaarwerk neemt het voortouw, met riffs die blijven hangen en een voortreffelijke solo. Het stevig stampende drumwerk en de swingende basgitaar dienen vooral als basis, en vullen dit zeer adequaat in. Dat blijkt helemaal in het galopperende Fight My Own Car, dat herinneringen oproept aan de betere NWOBHM-tijden - hier laat zeker de bas zich goed gelden. Naar het einde van dit nummer toe maakt de band er iets heel eigens van.

Creators Of Destruction verrast vervolgens met een slepend, log tempo, waarin vooral in het intro, in de gitaren de invloed van Black Sabbath zich doet gelden. Het nummer blijkt zicht te ontvouwen als een zware blues, en laat opnieuw lekker gitaarwerk horen. Die wat zwaardere ondertoon zet zich voort met Highway, al zit hier het tempo en de opwindende rock 'n' roll-sfeer er weer helemaal in. Met wat ingetogener zanglijnen in de refreinen laat ook dit aspect de nodige variatie horen. De muziek zelf laat namelijk een lekker rauw randje horen. Faster Than Light is dat niet letterlijk, maar dit nummer heeft wel een lekkere old school heavy metal-vibe - en dat past dan weer wel prima bij de titel.

Met Leap/Financial Revolution keren we weer terug naar een iets meer ingetogen tempo. Hier klinkt de muziek echter zeker niet minder krachtig, wel proef ik weer die bluesy sfeer. Deathstalkers vind ik eigenlijk een wat minder opvallend nummer, deze doet me niet zo veel, ondanks de herkenbare, vertrouwde old school gitaargeluiden. Interessanter wordt het met afsluiter - of zeg maar gerust uitsmijter Feed The Fire. Vanaf een rustiger begin schiet de band halverwege door naar emotievolle rock, om te eindigen met een opzwepende metal-vibe, uiteraard inclusief flitsende solo.

Order Of The Emperor heeft ook met z'n tweede een alleszins onderhoudend album afgeleverd. Net als het debuut recht voor z'n raap, naturel, en bovenal enorm energiek. Met Faster Into Flames slaat de vlam in de pan, dat zal zeker ook gebeuren wanneer de band deze muziek naar het podium brengt. Ongedwongen, zonder torenhoge pretenties, maar met hart voor de muziek en zeer geïnspireerd doen de Rotterdammer waar ze goed in zijn: afwisselend en compromisloos rocken!

Wouter

Bruno

Bart

Wout

Jeff