Loading...

Orgaanklap - Kwarktassen

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-05-2014

Tracklist

01. Pick
02. M'n hand
03. Gunshow
04. Komen is stoer
05. Lazer
06. Vaginatan
07. Francoise
08. Ik ben een DJ
09. I'm fuck, punk you
10. Druppel in mij
11. Ik mis je
12. Lekker te pakken
13. Indiepoprocksong

Orgaanklap is alles wat Nederland niet nodig heeft maar tot zich neemt

Orgaanklap is een zeer eigenzinnige band uit Haarlem (en eventueel omgeving), die zich heeft toegelegd op het spelen van drie-akkoorden-punk met een hoofdrol voor de zeer fijngevoelige teksten. Een viertal naakte mannen met afgetapete tepels die zich met Kwarktassen aan de wereld laten zien en horen, of je nou wil of niet.

In muzikaal opzicht mogelijk het minst interessante dat je ooit voorgeschoteld hebt gekregen. Het gaat hier dan toch ook vooral om de teksten, Nederlandstalig en prominent in de mix, prima te verstaan dus. Ook weer: of je nou wil of niet. Vrouwonvriendelijk, politiek incorrect, seksueel gefrustreerd of geobsedeerd, het maakt Orgaanklap allemaal niet uit. Platte en zwarte humor vieren hoogtij.

Of je nou met je hele harde pick in je hand heel hard kunt rammen (het intro), of constateert dat m'n hand altijd strakker zit dan je kut, je bent bij Orgaanklap aan het juiste adres. Want komen is stoer. Ok, provocerend maar simpel, en het heeft uiteindelijk als je het wat vaker hebt gehoord ook allemaal weinig om het lijf. Maar de eerste beluistering laat stiekem toch wel de nodige krullen om de mondhoeken ontstaan vanwege sommige leuke taalvondsten.

Naar mijn idee komt een act als Raggende Mannen wel redelijk dichtbij qua referentie, al waren (zijn?) die in tekstueel opzicht volgens mij wat minder expliciet (Dit jaar wil ik sneeuw, begrepen!!!). Overeenkomst is in elk geval dat het primair gaat om de teksten, de punkachtige muziek lijkt bijzaak. Goed voorbeeld daarvoor is Francoise, een 'gevoelig' liedje met dito tekst.

Check de video hieronder om te horen en zien of de humor van Orgaanklap je bevalt, al vind ik dit nummer niet helemaal representatief voor de band. Ik Mis Je (animatie) en Gunshow (doet me denken aan Maaskantje's New Kids) zijn eventueel ook nog te bekijken en beluisteren. Nou ja, doe er mee wat je wil; maar realiseer je wel dat het hier niet echt om de muziek gaat. Enjoy!

Tom 'Snowflake' Smeets - Zang, Gitaar

Louis van Ooy - Gitaar

Chris 'Deluxe' Dekker - Bas

Puck van Donselaar - Drums