Loading...

Otargos - Xeno Kaos

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-01-2016

Tracklist

01. Dominatrix
02. The Ruinous Powers
03. Chariots ov the Godz
04. Dark Mechanicus
05. Phase Shifters
06. Xeno Kaos
07. Realm of the Dead
08. Human Terminate

De Franse band Otargos (klassiek Grieks voor geit) wordt over het algemeen getagd als black metal, en dat vind ik eigenlijk een beetje jammer. Zoals collega Edwin bij het bespreken van het voorgaande album Apex Terror al constateerde is Otargos niet voor een muzikaal gat te vangen. Door de jaren heen - men is al actief sinds 2001 - heeft de band zich op de diverse albums van verschillende invalshoeken bediend. Maar eens horen hoe het daarmee op het laatste wapenfeit Xeno Kaos gesteld is.

De muziek van Otargos is behoorlijk technisch van aard; snel en overrompelend. Er is binnen het bandgeluid een belangrijke rol weggelegd voor de mechanisch klinkende drums, en veelvuldig gedubbelde vocalen. Wie nu Behemoth roept zit al wel redelijk in de buurt van hoe je de muziek van Otargos zou kunnen omschrijven. In combinatie met toetsen/samples krijgt de muziek een licht industrial tintje. Daarbij wordt ook nog regelmatig de tijd genomen voor een elektronisch intro, hetgeen dat gevoel bevestigt.

Daarnaast horen we uiteraard ultrasnelle riffs die eerder doen denken aan death dan aan black metal; voor dat laatste aspect zit je beter met de veelvuldig voorbij komende blasts. Zeker opener Dominatrix is nog niet constant op volle snelheid, zodat meer van de gelaagdheid van de muziek van Otargos te horen is. Heel eerlijk gezegd moet ik hier eerder denken aan Morbid Angel dan aan black metal. Naar het einde van het album toe krijgen we Realm Of The Dead te horen, dit heeft met black metal echt helemaal niks van doen. Het heeft eerder een wat zweverig/sferisch gevoel dan dat het echt hard is. Dit geldt overigens ook voor - what's in a name - Dark Mechanicus. Precies!

Natuurlijk wordt er ook compromisloos gebeukt, luister daarvoor maar eens naar Chariots ov the Godz (weer die kl*te ov!) of het korte en heftige titelnummer Xeno Kaos. Toppunt van ziedende uitbarsting is echter de afsluiter Human Terminate, hier horen we inderdaad de black metal roots van de band.

Zo laat Otargos op Xeno Kaos weer verschillende kanten van zichzelf horen. Extreme metal is het sowieso, maar zeker ook met gevoel voor melodie en afwisseling. Muziek hoeft niet ultrasnel te zijn om heavy te zijn, of te overdonderen; dat bewijzen deze Fransen hier opnieuw. Geholpen door een strakke en heldere productie geeft de band zich volledig bloot; dat kunnen we natuurlijk alleen maar prijzen.

Ulrich Wegrich "Dagoth" - zang, gitaar

Emmanuel Pliszke - bas

John A. - drums

Arnaud Stefanakis "Hindrik A.S." - gitaar