Loading...

Overhaul - Saudade

Gepost in Nieuws door Chris van der Aa op 13-09-2019

De Nederlandse alternatieve metalband Overhaul brengt dit najaar een serie nieuwe singles uit via Freya Records. De eerste single "Saudade" is uitgebracht op 6 september, en voorzien van een videoclip. Het nummer reflecteert op een stukgelopen relatie van zanger en componist Samuel de Vries.

De Vries: "Saudade" gaat over het naderende afscheid dat altijd als een donkere wolk over een lange afstandsrelatie heen hangt. Dat constante naderende afscheid kleurt altijd alles wat je samen doet, en zorgt ervoor dat je dingen in je hoofd mooier maakt dan ze daadwerkelijk waren.

Het is dit romantisch utopisme - het moedwillig negeren, of simpelweg vergeten van de lelijke kanten van een relatie - die de inspiratie was voor regisseur Adrian Ophorst’s visie voor de videoclip bij het nummer. Een jong, verliefd stel wordt in drie romantische scenes weergegeven. Maar uiteindelijk worden ook deze herinneringen, zoals alle utopieën, verstoord door de honden van de realiteit.

De Vries weidt uit over het onderwerp van lange-afstandsrelaties: In deze tijd, waar de hele wereld door internet met elkaar verbonden is, is het zo makkelijk om iemand van de andere kant van de wereld te ontmoeten en daarmee een relatie op te bouwen. Dit soort relaties zijn uniek aan deze tijd, en zorgen voor unieke problemen. Afstand kan makkelijk een relatie kapot maken, "Saudade" gaat precies over die angst.

Om de teruglopende cd-verkoop het hoofd te bieden experimenteert de band met nieuwe release-strategieën. De focus op singles als voornaamste product geeft de band oneindige mogelijkheden om extra bonusmateriaal bij iedere single uit te brengen.

Freya Records [NL], Overhaul [NL]