Loading...

Pantheist - King Must Die

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-06-2024

Tracklist

01. Kings Must Die
02. 1000 Years (Live)
03. O Solitude (Live)
04. Strange Times (Live)

Na het goed ontvangen album Closer To God keert Pantheïst terug met de EP Kings Must Die, met daarop een lange nieuwe studiotrack - het titelnummer, evenals een professionele opname van de hele set van de band op het evenement Organic Doom Vol I. Kings Must Die duurt 49 minuten, opmerkelijk twee minuten langer dan het laatste volledige album van de band. Dus ja EP, ach, what's in a name.

Het titelnummer van de EP is de eerste opname met Pantheïst's line-up uit Cardiff en sopraan Linda Dumitru. Vertrouwd zijn de verhalende, atmosferische aanpak, met bijbehorende drama en epiek. Deze muziek is niet altijd rock of metal in strikte stijl, maar zal liefhebbers van dark, gothic en doom zeker aanspreken. Het belangrijkste is dat het een prachtig opgebouwd nummer is, dat met z'n spanningsboog absoluut de moeite waard is.

In de beste traditie van klassieke EP's zijn er nog meer verrassingen, zoals de lead-zang van Jake Harding (Grave Lines, Jo Quail) die eerder met Kostas heeft samengewerkt in de psychedelische/klassieke rockband Landskap. Een andere opmerkelijke afwijking van het verleden zijn de lyrische thema's die eerder zijn geïnspireerd door actuele politieke zaken dan door individuele, psychologische preoccupaties.

In 2023 keerde Pantheïst terug op de live-podia na een onderbreking van drie jaar omdat de band van Londen naar Cardiff verhuisde. De band speelde een aantal opmerkelijke optredens, zoals in Huddersfield Town Hall op een maandagavond in juni 2023, waar Pantheïst op het podium werd begeleid door professionele organist David Pipe. Mark Mynett (Kill II This, producer van de laatste twee My Dying Bride-albums) nam het evenement op en mixte en masterde het hele optreden, dat nu in al zijn pracht en praal op deze EP beschikbaar is, en dus overduidelijk gehoord mag worden!

Eigenlijk wil ik over de tracks twee tot en met vier niks verklappen, omdat juist die eerste luister-ervaring zo belangrijk is. Maar niet getreurd, je kunt het complete optreden hier horen en zien!

Kostas Panagiotou - Vocals, Keyboards

Matt Strangis - Bass

Jeremy Lewis - Guitars (track 1)

Atanas Kyurkchiev - Guitars

Fanel Lefterache - Drums

Jake Harding - Vocals (track 1)

Linda Dumitru - Vocals (track 1)

David Pipe - Pipe organ (tracks 2, 3, 4)