Loading...

Paradise Lost - Icon 30

Gepost in Reviews door Edwynn op 29-11-2023

Tracklist

01. Embers Fire
02. Remembrance
03. Forging Sympathy
04. Joys of the Emptiness
05. Dying Freedom
06. Widow
07. Colossal Rains
08. Weeping Words
09. Poison
10. True Belief
11. Shallow Seasons
12. Christendom
13. Deus Misereatur

Icon bestaat ondertussen al dertig jaar en daarom heeft de band laten weten dat het album opnieuw opgenomen wordt zodat het in een feestelijke verpakking opnieuw uitgegeven kan worden. Ik moest er wel even bij fronsen. Wat valt er in hemelsnaam nog her op te nemen aan Icon? Prima plaat - een integraal live-ding zou ik leuk vinden (en dat dan op Bluray en plaat uitbrengen). Maar her-opnemen vind ik wat overdreven. Nuclear Blast een graantje van de back-catalogue laten meepikken?

Bij de eerste tonen van het album dat pretendeert een icoon te zijn, beginnen de gloeiende sintels al te ontbranden tot een enorm vuur. Voor het herdenken van de oude death metal-periode van Paradise Lost is geen tijd. Al heel snel smeedt men je sympathie voor Icon met de eerste drie overdonderende tracks.

De vreugde die je kan ervaren uit de sombere leegheid van het leven is iets wat Paradise Lost je als geen ander kan laten zien. Ook al is de vrijheid om je heen stervende, ook al ben je weduwe of weduwnaar. Met een reusachtige regenval van bittere somberheid maakt Paradise Lost je leven weer een beetje draaglijk.

Ondanks het feit dat vocalist Nick Holmes milder dan voorheen klinkt, zijn de jankende leadpartijen van Greg Mackintosh die als wenende woorden door de ziel snijden uit duizenden herkenbaar. Ze vormen opnieuw een rode draad door een Paradise Lost album.

Door oude fans kan de nieuwe vlottere koers als verraderlijk vergif bestempeld worden. Maar eigenlijk moet je constateren dat de band middels Icon het Ware Geloof heeft gevonden. Voor Paradise Lost is een gematigde koers het nieuwe Christendom gebleken. Met verve onderwerpt de band zich hieraan. Moge god medelijden hebben met diegenen die Icon nog niet aan een luisterbeurt hebben onderworpen.

Steve Edmondson - Bass

Greg Mackintosh - Guitars, Keyboards

Aaron Aedy - Guitars

Nick Holmes - Vocals

Guido Zima Montanarini - Drums