Loading...

Persona - Animal

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-11-2021

Tracklist

01. Ghost
02. Animals
03. Beyond
04. Hurricane
05. You Can't Stop Me
06. Oracle
07. Shadows
08. Shout Out Loud
09. Alpha
10. Swallow The Night

Ik maakte in 2017 kennis met de band Persona middels hun tweede album Metamorphosis. Daarop liet de band al een sterke verbetering horen ten opzichte van hun debuut. Het vervolg heeft even op zich laten wachten, maar de beloning is er in de vorm van Animal. De van oorsprong Tunesisch - Tsjechische combine heeft zich inmiddels gesetteld in Duitsland, en in het kielzog daarvan een nieuwe line-up om zich heen verzameld.

Was Metamorphosis al een hele verandering ten opzichte van het debuut, die albumtitel hadden ze misschien nog beter kunnen bewaren voor hun derde album Animal. Hierop klinkt het gezelschap volwassen, modern, als een ervaren band. De symfonische invloeden zijn zo goed als verdwenen, en hebben plaats gemaakt voor een gedowntuned gitaargeluid en zware elektronische elementen. Strak, groovend, en vooral lekker heavy sluit Persona daarmee naadloos aan in een rijtje van pak 'm beet The Charm The Fury, Spoil Engine, Dear Mother, maar vooral Jinjer.

Jelena Dobric verheft nog steeds met regelmaat haar engelenzang, maar laat net zo graag horen toch ook echt een vette grunt in huis te hebben. Als belangrijk bewijsstuk voor deze nieuwe dan wel gewijzigde koers wil ik het inderdaad razende Hurricane overleggen. Dynamisch en afwisselend, van ingetogen verbindingsstukjes tot snelle, heavy uitbarstingen, doorspekt met elektronica en voorzien van vette breaks: dat is Persona anno 2021. En daar gaat menig liefhebber van moderne metal zich uitstekend mee vermaken, dat weet ik zeker.

Maar ach, eigenlijk weet je al direct vanaf opener Ghost en daarna titelnummer Animals (hier meen ik een toefje nu-metal a la Kittie te horen) wat je in huis haalt. Ik headbang lekker mee met de stiekem toch behoorlijk pakkende tracks. You Can't Stop Me, claimt Persona na Hurricane; en zo is het maar net. Okay, die laatste bevalt me niet zo goed als de voorgaande tracks, en is wat toegankelijker en minder heavy dan de voorgaande nummers. Ook de ballad Shadows kan me niet bekoren, deze veel te ingetogen tracks is hier echt dissonant en haalt de opzwepende sfeer er helemaal uit.

Daarna moet ik me ook nog even door het (in mijn beleving) matige Shout Out Loud heen worstelen voordat Alpha weer keihard toeslaat met groovende riffs en opzwepende beats. Afsluiter Swallow The Night is gelukkig ook goed raak, zodat het album wat mij betreft - na het sterke, bijna overrompelende begin - ook positief afsluit. Niet alle tien de tracks vind ik dus even sterk, maar het is overduidelijk dat de metamorfose die Persona in muzikaal opzicht heeft ondergaan, niet anders kan dan goed aanslaan. Ik ervaar Animal als een enorm verrassend goed album!

Jelena Dobric - Vocals

Melik Melek Khelifa - Guitars

Yosri Ouada - Guitars

Eike H. Nehen - Bass

Simon Schröder - Drums