Loading...

Pharaoh - After The Fire

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-09-2018

Tracklist

01. Unum
02. After The Fire
03. Flash Of The Dark
04. Forever Free
05. Heart Of The Enemy
06. Solar Flight
07. Now Is The Time
08. Never, Not Again
09. Slaves

Begin 2012 besprak ik het album Bury The Light van de Amerikaanse heavy metalband Pharaoh. Dat is tot op de dag van vandaag het laatste wapenfeit van deze band, die toch al sinds 1997 actief is. Evengoed verscheen er pas geleden een nieuwe promo op de digitale WingsOfDeath-burelen; hoe zit dat dan?

After The Fire was in 2003 het albumdebuut van Pharaoh, maar ook de allereerste release van het Italiaanse Cruz Del Sur label. Met catalogus-nummer Cruz01 is dat het album waar het allemaal mee begon voor Cruz Del Sur Music, dat zich altijd heeft toegewijd aan het uitbrengen van hoge kwaliteit, ware heavy metal. En aldus is besloten het album opnieuw uit te brengen, deze keer op vinyl, en in een geremasterde alternatieve mix. Een beloning voor de continuïteit van zowel label als band. Overigens is Pharaoh bezig met een nieuw album, dat voorlopig als titel The Powers That Be heeft meegekregen.

In de begintijd gold Pharaoh in Amerika als een van de meest veelbelovende en stijlvolle melodieuze metalbands van de recente geschiedenis; en kreeg dan ook alle lof aan beide kanten van dat grote water. Pharaoh en Cruz Del Sur doen rustig wat ze doen, via hun eigen koppige wegen, zo luidt de verklaring voor de tevredenheid aan beide zijden van de jarenlange samenwerking. Het soort melodieuze klassieke heavy metal die de band brengt wordt in het algemeen beschouwd als ouderwets, maar de klasse die deze - en nog een aantal andere - band brengt, is door Cruz Del Sur altijd op waarde geschat; en omarmd.

Sinds After The Fire zijn de muzikanten van Pharaoh als spelers en schrijvers behoorlijk gegroeid, maar voor het debuut hoeft de band zich nog altijd niet te schamen. Natuurlijk is de muziek in de loop er jaren wat technischer geworden, maar ligt nog altijd in dezelfde basis als ten tijde van dit beloftevolle debuut.

Het strekt het label tot eer dat het al jaren de nek uitsteekt om de klassieke heavy metal te waarderen en promoten. Ik vind deze heruitgave dan ook vooral een beloning voor Cruz Del Sur, dat al vijftien jaar goed bezig is. Ik volg hun releases altijd met interesse, omdat ik weet dat ik kwaliteit kan verwachten. Dat hebben Pharaoh en Cruz Del Sur dan in elk geval gemeen!

Tim Aymar - vocals

Matt Johnsen - guitars

Chris Kerns - bass

Chris Black - drums