Loading...

Phlebotomized - Clouds Of Confusion

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-09-2023

Tracklist

01. Bury My Heart
02. Alternate Universe
03. Lachrimae
04. Desolate Wasteland
05. Destined To Be Killed
06. Pillar Of Fire
07. Bury My Heart Reprise
08. Death Will Hunt You Down
09. A Unity Your Messiah Pre Claimed
10. Dawn Of Simplicity
11. Context Is For Kings (Stupidity And Mankind)

Over Phlebotomized schreef ik al vaker, vooral in het kader van heruitgaves van oer-werk uit de jaren '90. Sinds 2013 is de band weer helemaal back in business, hetgeen begin 2019 resulteerde in een splinternieuw album: Deformation Of Humanity. De opvolger verscheen relatief vlot in de vorm van EP Pain, Resistance, Suffering (2021) en inmiddels is zelfs al weer een nieuwe langspeler paraat: Clouds Of Confusion. Onder de bezielende leiding van opperhoofd en enig origineel bandlid Tom Palms is weer ruim drie kwartier aan atmosferische doom / death metal vastgelegd.

Het buitenbeentje van de death metal scene uit die roemruchte jaren '90 blijft nog altijd trouw aan de eigen stijl. Avontuurlijke, doomy death metal, voorzien van atmosferische toetsenpartijen; gelaagd, overwegend melodieus gitaarwerk dankzij de inzet van drie gitaristen, een groovende ritmesectie en het onvermoeibare, grove gegrunt van Ben de Graaff. Deze keer verpakt in elf composities met een overzichtelijke gemiddelde speelduur.

Bury My Heart (let verderop, halverwege het album ook op Bury My Heart Reprise!) is een korte opener, maar maakt wel meteen duidelijk waar het bij Phlebotomized om draait. Eigenlijk dient het meer als intro voor Alternate Universe, zo lijkt het, want de tracks lopen naadloos door. Zelfs in de snellere passages worden de symfonische elementen volop ingezet, zodat je nooit het gevoel hebt dat je naar rauwe death metal zit te luisteren. De staccato vocale voordracht is eigenlijk het enige dat echt aan death metal doet denken, voor de rest zet de muziek vol in op sfeer. Ook de (korte) gitaarsolo bijvoorbeeld staat volledig in dienst daarvan.

De twee korte tracks die dan volgen brengen me een beetje in verwarring, eerste een ingetogen verbindingsstukje, dan een beukende track van nog geen minuut. Veel tijd om er over na te denken krijg ik ook niet, want Destined To Be Killed gaat er op blast-snelheid vandoor. Zo, die had ik even niet aan zien komen. Natuurlijk blijkt de muziek veel meer dan dat. Het geheel tot nu toe overziend komt Phlebotomized nog altijd verrassend voor de dag. Uiteraard is dat ook de clou voor deze band: verrassen. Misschien is dat het enige dat niet bijzonder is voor deze band, o ironie!

Met tracks als bijvoorbeeld Pillar Of Fire en de al eerder vooruitgeschoven singles / video's Death Will Hunt You Down en A Unity Your Messiah Pre Claimed blijft er tot aan de laatste noten van het album meer dan voldoende te genieten. Met Context Is For Kings (Stupidity And Mankind) gaat de band er uit met een stevig beukende knaller, zoals ik dat graag hoor.

Het beste beluister je Clouds Of Confusion als geheel, omdat een aantal tracks naadloos aansluiten, en ook vanwege de onderlinge verbanden. Het is wel even doorbijten, want met name de wat eentonige gruntpartijen leiden tot enige overdaad. Voor de rest niets dan lof voor deze doorzetters, die tegen alle stromen in vasthouden aan hun eigen aanpak!

Tom Palms - gitaar

Rob op ‘t Veld - toetsen

Ben de Graaff - zang

Dennis Bolderman - gitaar

André de Heust - bas

Alex Schollema - drums

Thijs van der Sluijs - gitaar