Loading...

Phlebotomized - Devoted to God

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-01-2023

Tracklist

01. In Search Of Tranquility & Subtle Disbalanced Liquidty
02. Desecration Of Alleged Christian History
03. Fate Of A Devotee & Devoted To God
04. Tragic Entanglement
05. Ataraxia

De Nederlandse extreme metal act Phlebotomized uit de regio Rotterdam werd in 1989 opgericht als Bacterial Disease als een death / grindcore band en veranderde hun naam in Phlebotomized in 1990. Ze brachten in de jaren 1991 / 1993 een viertal demo's / EP's uit, voordat in 1994 debuutalbum Immense, Intense, Suspense verscheen. Vervolgens werd er nog meer geëxperimenteerd met de muzikale richting en het bandgeluid, wat in 1997 leidde tot het wat merkwaardige 'avant-gardistische' album Skycontact - een geschiedenis die wat vergelijkingen vertoont met Pestilence en hun album Spheres. Daar vond Phlebotomized dan ook z'n (voorlopige) einde.

Het oudere materiaal van de band is al meerdere keren en via diverse formaten heruitgebracht - al dan niet opnieuw gemasterd of voorzien van extra tracks, ander artwork of wat dan ook. Het wekt dan ook nauwelijks verrassing dat Hammerheart eind 2022 met een zeer gelimiteerde heruitgave komt van Phlebotomized's demo Devoted To God uit 1992. Weliswaar is een versie daarvan min of meer al eerder verschenen via (het eveneens Nederlandse) Vic Records in 2013, maar het huidige label wil natuurlijk ook meedoen, en brengt de oorspronkelijke opnamen voor het voetlicht. Bovendien is het dertigjarige jubileum van de demo een legitieme aanleiding. Mijn inzicht in / mening over de muziek is echter in de loop der jaren niet echt veranderd:

Phlebotomized was nou niet bepaald in een hokje te stoppen. De band bracht een mengelmoes van doom en death metal, grindcore, en kreeg later ook trekjes die als avantgarde werden bestempeld. Vooral extreme metal met een eigenzinnige inslag. De band stond bekend om het dominante gebruik van keyboards, waardoor een vergelijking met Nocturnus voor de hand lag. Hoewel verankerd in de death metal was de muziek redelijk complex en experimenteel. De nummers zijn dan ook niet altijd even makkelijk te volgen, zeker niet in combinatie met de productionele mogelijkheden van dertig jaar geleden.

Op Devoted To God bracht de band nog wel behoorlijk herkenbare old school death-met-een-flinke-scheut-doom metal. Het deed me heel voorzichtig een beetje denken aan de oerversie van The Gathering, waarschijnlijk mede vanwege de toetsen. De death metal is nogal rauw, overwegend traag en slepend, en voorzien van een werkelijk aar(d)sdiepe grunt, die enerzijds veel aandacht trekt, anderzijds de melodie van de toetsen weer teniet doet. De ritmes zijn over het algemeen niet altijd even standaard, daarnaast is er ook aardig wat ruimte ingeruimd voor de drums (naast het al genoemde toetsenwerk), waardoor het snarenwerk enigszins naar de achtergrond lijkt te worden gedrukt.

Als voorvechter van 'de Nederlandse stijl' heeft Phlebotomized - samen met het al even onderscheidende Celestial Season (is het toeval dat ook die band were helemaal terug is?) absoluut z'n waarde (gehad). In afwachting van een aanstaand nieuw album is dit natuurlijk een lekker opwarmertje.

Patrick van der Zee - Bass

Lawrence Payne - Drums

Jordy Middelbosch - Guitars

Tom Palms - Guitars

Barry Schuyer - Vocals

Ben Quak - Keyboards

Diana Les - Vocals