Loading...

Picture - Live - 40 Years Heavy Metal Ears 1978 - 2018

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-11-2018

Tracklist

01. You're all Alone
02. Get Back or You'll Fall
03. Message from Hell
04. Night Hunter
05. The Hangman
06. Night Tiger
07. No no no
08. Old Dogs New Tricks
09. Live by the Sword
10. Eternal Dark
11. Diamond Dreamer
12. Heavy Metal Ears
13. Unemployed
14. Bombers
15. Lady Lightning
16. You can go
17. Spend the Night with You

Een van de eerste heavy metal-bands in Nederland is al weer meer dan een decennium - en sinds 2016 in de originele bezetting! - actief: Picture. Voor hun veertigste verjaardag is een live album genaamd Live - 40 Years Heavy Metal Ears, 1978-2018 uitgebracht via Pure Steel Records. Tijdens de gelijknamige tour - met logischerwijs de woordspeling en nadruk op het album Heavy Metal Ears uit 1982 - zijn in elk geval 17 nummers opgenomen, uiteraard inclusief veel klassiekers.

Deze werden gespeeld op de podia van Europa door de vier originele leden die we kennen sinds hun debuut in 1980: Ronald van Prooijen, Jan Bechtum, Rinus Vreugdenhil en Laurens Bakker, aangevuld met de nieuwe tweede gitarist Appie de Gelder. Niet veel bands, vooral die uit de jaren zeventig, kunnen hun songs nog steeds in de originele bezetting in 2018 uitvoeren. Overigens zijn de opnames voor dit album afkomstig van een optreden in het mondaine Ridderkerk.

Gelukkig klinkt Picture anno 2018 allesbehalve uitgeblust. De heavy metal is dan weliswaar van de oude school, de muzikanten zijn zichtbaar niet de jongsten meer, maar de nummers worden onder aanvoering van zanger van Prooijen enorm energiek gebracht. Aan de enthousiaste houding en het zichtbare spelplezier kan nog menig jonge band een puntje zuigen!

Klassiekers als No No No, Night Tiger en vooral Heavy Metal Ears (allemaal van het tweede Picture album Heavy Metal Ears, 1981) worden luid meegeschreeuwd, terwijl ook Lady Lightning, You're All Alone, The Hangman en Diamond Dreamer (van het derde album Diamond Dreamer uit 1982) op een warm onthaal mogen rekenen. Uiteraard mag ook Bombers van het titelloze debuut (1980) - en de allereerste single van de band - niet ontbreken. En met een nummer als Old Dogs New Tricks (van het gelijknamige album uit 2009) wordt ook de latere periode van Picture niet vergeten.

Deze live-registratie blijkt geen afscheidsfeestje, want voor 2019 staat 'gewoon' weer een nieuw album gepland. Picture teert dus niet slechts op oude glorie, maar durft de concurrentie in het heden volop aan. Ik ben benieuwd!

Ronald van Prooijen - vocals

Jan Bechtum - guitars, vocals

Rinus Vreugdenhil - bass

Laurens “Bakkie” Bakker - drums

Appie de Gelder - guitars, vocals