Loading...

Plague God - New Veins For Old Blood

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-09-2023

Tracklist

01. Intro
02. Charlatan Healer
03. Satan Give Me Strenght!
04. Book of Books
05. Intermezzo
06. Bloodbath
07. Erra and Terrifying Seven
08. Vikings
09. Transylvanian Hunger [Darkthrone cover]

De Tsjechische black metalband Plague God bestaat nog niet zo lang, had een paar demo's uit, en heeft inmiddels hun eerste album New Veins For Old Blood uitgebracht. Er is niet gek veel info over deze band te vinden, maar wat ik wel weet deel ik graag. Plague God was van origine een eenmansband van ene Armo, die voor dit debuutalbum gezelschap heeft gekregen van ene Dr. Fé voor de leadzang. Blijkbaar een ervaren zanger, die ironisch genoeg na de opnamen voor dit album overleed, op 61-jarige leeftijd.

Na het intro, een stukje voordracht van een kerkdienst, rost Charlatan Healer er als een malle vandoor met zijn blastbeats, atmosferische gitaren en opvallende vocalen. Dat laatste kenmerkende aspect houdt het midden tussen een soort van hees-grunt en de voor black metal traditionele krijszang. Er zal geen discussie ontstaan over het feit dat deze band volledig is ondergedompeld in de black metal van de oudste school. Hoe old school bewijst een titel als Satan Gives Me Strenght! waarbij dat laatste woord natuurlijk niet correct gespeld is. Opzet of niet, underground en trve is het zeker. Book Of Books verandert niet echt veel ten opzichte van de voorgaande nummers, maar onderhouden wel.

Intermezzo is een instrumentaal, intiem ambient nummer met golven en melancholische vibes, dat als een soort van intro leidt naar Bloodbath. Hier geen onbezonnen geraas, maar de nadruk op het atmosferische aspect en een voorname rol voor het middentempo. Kijk, dat bevalt me wel! Ook Vikings past in dat straatje, qua sfeer zou Plague God wat meer uit dit vaatje mogen tappen. Dit in tegenstelling tot Erra And Terrifying Seven, dat juist de typerende chaotische black metal voorschotelt waar ik meer moeite mee heb. De voorliefde voor het oude Darkthrone is natuurlijk een inkoppertje, aangezien van die band de klassieker Transylvanian Hunger wordt gecoverd als slotakkoord voor dit album.

Ik vind de black metal van Plague God weinig bijzonder. Men blijft trouw aan de oorsprong van het genre, waarbij ik zelf slechts heel even opveer bij tragere atmosferische passages. Mogelijk interessant voer voor old-school-blekkies, weinig interessant voor meer avontuurlijk ingestelde liefhebbers.

Armo - all instruments, vocals

Robert Krčmář "Dr. Fé" - vocals