Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Playgrounded - In Time with Gravity

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-12-2017

Tracklist

01. Crossing
02. Mute
03. Waves
04. In Time with Gravity
05. Rotterdam
06. The Stranger - Pt. 1 Funeral
07. The Stranger - Pt. 2 Killing
08. The Stranger - Pt. 3 Verdict

Playgrounded is een van oorsprong Griekse band, opgericht in 2007, die tegenwoordig opereert vanuit Rotterdam en zo ook bij een Nederlands label terecht is gekomen. Aangezien het hier gaat om Freia Music denk ik hoe dan ook prog-rock dan wel -metal te kunnen verwachten. In Time With Gravity is het tweede album van de Grieken, opvolger van Athens uit 2013. Overigens is het album eind 2016 al opgenomen in Noorwegen, om het verhaal nog een stuk meer internationaal te maken.

In bijna een uur tijd laat Playgrounded een vrij zwaarmoedige stijl van progressieve en tegelijkertijd depressieve rock horen. Raakvlakken zijn er met grotere namen als Anathema en Riverside - niet vreemd misschien, aangezien de Grieken bij beide bands als support heeft gediend, maar bijvoorbeeld ook Karnivool en Katatonia. Kenmerkend hier zijn vooral het overdadige toetsenwerk en het gebruik van elektronica. Zelf noemen de heren hun muziek dan ook simpelweg elektronische heavy rock; dat dekt de lading dan ook behoorlijk.

De rock van Playgrounded is vooral heel atmosferisch, zweverig bijna, maar toch met een donkere ondertoon, en vrijwel constant traag. Opener Crossing laat dat direct horen; met hoofdrollen voor de creepy klinkende elektronica, duistere toetsenlaagjes en onheilspellend klinkende fluisterzang begint het nog aardig ingetogen. Daarentegen klinkt de ritmesectie lekker groovend, met prettig verspringende ritmes, en is er voor de gitaar een subtiele bijrol. Gaandeweg het verloop van het nummer wordt het allemaal wat krachtiger. Een fraaie opbouw en een goed gekozen opener wat mij betreft.

Mute borduurt daar op voort, terwijl Waves daarna wel heel rustig begint. Dit is een overwegend dromerige track, die gedragen wordt door het atmosferische trommelwerk en bezwerende zang; de effecten liggen hier wat meer op de achtergrond. Echt muziek waar je even de tijd voor moet nemen. Dat blijkt ook uit het ruim tien minuten durende titelnummer In Time With Gravity, waarin hakkende, repeterende drumritmes en hypnotiserende toetsen en effecten voor een tripperige sfeer zorgen. Rotterdam - een muzikale ode aan de huidige verblijfplaats van de heren muzikanten - is denk ik het meest ingetogen en toch meest donkere nummer van het album. Het sluit in elk geval erg fraai aan op het voorgaande titelnummer.

De hoofdmoot van In Time With Gravity wordt gevormd door de afsluitende, in totaal 23 minuten durende compositie The Stranger, die in drie overzichtelijke delen is gehakt. Ook hier horen we weer afwisselend de diverse muzikale elementen opduiken, die verschillende emoties oproepen. De vocalen zijn hier dan ook nadrukkelijker aanwezig, en vertolken die verschillende emoties en invalshoeken op uitstekende wijze. Van heerlijk slepend tot subtiele uitbarstingen is dit een enorm dynamisch werkstukje, dat de lat hoog legt voor een vervolg.

En dat geldt stiekem wel voor het hele album denk ik. In Time With Gravity heeft een poosje de tijd nodig om te bezinken, maar blijkt - naar mijn eigen tevredenheid - eenmaal tot volle wasdom gekomen een intrigerend album. Mysterieus, uitdagend, en - ook niet onbelangrijk - in technisch opzicht tot in de puntjes verzorgd. Het is zeker geen gemakkelijk beluisterbaar album, maar de volhouder wordt absoluut beloond!

Odisseas Zafeiriou - bas

Orestis Zafeiriou - toetsen, programmering

Stavros Markonis - zang

Vasilis Podaras - drums

Michael Kotsirakis - gitaar