Loading...

Poltergeist - The Demos

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-02-2022

Tracklist

01. Writing on the Wall
02. Inner Space
03. Shooting the Star
04. Intro
05. Prophet
06. No More Faith
07. Ziita

Omwille van de heruitgave van cult-materiaal uit lang vervlogen tijden duik ik maar weer eens de figuurlijke oude doos in, om een band voor het voetlicht te brengen die het eind jaren '80 / begin jaren '90 prima deed onder de Europese thrash-liefhebbers.

Poltergeist werd in 1987 opgericht uit de as van de Zwitserse speed metal-pioniers Carrion. De band bracht twee veelgeprezen demo-tapes uit en speelde heel wat shows in hun thuisland Zwitserland en in het nabijgelegen Duitsland. Na een van deze shows waar ze speelden met Hades en Despair, besloot Robert Kampf (toen zanger van Despair, en eigenaar van het pas gestarte Century Media-label) om Poltergeist een platencontract aan te bieden. Na Depression (1989) en Behind My Mask (1991) hield de samenwerking op; het begin van het (voorlopige / tijdelijke) einde.

Van 1989 tot 1993 bracht de band onder aanvoering van V.O. Pulver drie albums uit en speelden ze shows en tours met de Teutoonse Big 4-bands Destruction, Kreator, Sodom en Tankard, als ook de landgenoten van Coroner en Whiplash. Na de laatste tour in 1993 ging de band uit elkaar en werd deels omgevormd tot Gurd. In 2013 kwam Poltergeist weer bij elkaar, en bracht twee nieuwe studioalbums uit in 2016 en 2020. Maar goed, terug naar de aanleiding voor deze inleiding; zowel het heden, en daarmee ook de begintijden van de band.

Vic Records brengt onder de noemer The Demos de eerste twee demo's van Poltergeist uit op CD. Deze bevat dus de allereerste demo Poltergeist (1987, geproduceerd door gitarist V.O. Pulver (ook: Gurd, Messiah en vooral Destruction huis-producer, en Destruction's Schmier) als ook Writing On The Wall, de tweede demo uit 1988. De CD wordt opgesierd met het artwork van de inmiddels beroemde Roberto Toderico, en heeft als extraatjes uitgebreide liner notes door Olivier Zoltar'Badin (Dark Funeral, Cathedral) en zeldzame oude foto's. Alle nummers zijn uiteraard opnieuw gemasterd (door V.O. Pulver).

Vooral de drie tracks van de Writing On The Wall-demo - de eerste drie van deze release - kunnen me prima bekoren. Afwisselende thrash met lekker opzwepende stukken, maar op z'n tijd ook wat meer bedachtzame passages. Opvallend in die tijd waren de onverwachte tempowisselingen en sfeerwendingen, waardoor de band niet volledig in het pulletje viel van de klassieke thrash metalfan. Qua vergelijking kun je eerder denken aan Amerikaanse bands als Sacred Reich en Flotsam And Jetsam dan aan bands uit de Europese scene van dat moment.

De eerste promo is duidelijk een stuk primitiever, en laat overwegend een beginnende, zoekende band horen. Vooral het orgel-intro Intro en het War Pigs-begin van Ziita maken duidelijk dat Poltergeist nog niet helemaal goed wist dat ze een thrashband zouden gaan zijn. Dat maakt het natuurlijk wel extra leuk om dit eens te horen, en zeker om de progressie tussen de eerste twee demo's van dichtbij mee te maken. Zoals wel vaker biedt een heruitgave als deze, een interessante kijk op ontstaan en voortgang van een band van 'vroeger'.

V.O. Pulver - gitaar, zang

André Grieder - zang

Thomas Steiner - bas

Walter Schäfer - drums