Loading...

Poseydon - Masterpiece

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 02-09-2016

Tracklist

01. Classified
02. Masterpiece
03. Realm of the Dead
04. The Tempest
05. Blind Faith
06. Pre-emptive Strike
07. Weakness
08. Tortured Shadows
09. Last Sunset
10. Innocent Blood

Poseydon is een Belgische thrash metal band die al een tijdje meedraait. Alain De Block richtte de band al in 1992 op. In 1998 verscheen hun eerste demo With Tears In My Eyes (nadat in 1995 al een eerste single Thief Of Dreams op een compilatie was verschenen). Na het uitbrengen van die demo en het spelen van verschillende live shows werd het even stil in het kamp van Poseydon. Gitarist/oprichter Alain begon met een andere band genaamd Everglow (waarmee power metal gebracht wordt) waar ook enkele leden van Poseydon bij spe(e)l(d)en - Everglow bestaat overigens ook nog steeds, en lijkt wat meer consistent dan het bestaan van Poseydon. Deze band lag dan ook een tijdje op z'n gat, maar kwam zo'n beetje rond 2006 weer bij elkaar. In 2011 kwamen ze met EP Cold World, eigenlijk een soort van debuut (mini-)album. Nu, weer vijf jaar later, is het dan tijd voor een echte full length: Masterpiece. Sceptisch zet ik mij te luisteren naar een album met zo'n pretentieuze titel.

De bandnaam Poseydon komt (in een iets andere spelling) van de Griekse god van ontembare wateren, hengsten en stormen. Dat komt uiteraard ook tot uiting wanneer je de albumcover bekijkt. Muzikaal gezien spelen ze in de basis thrash metal, waarnaast ook invloeden uit de death metal duidelijk hoorbaar zijn, en dat zit 'm dan vooral in de lekker rauwe vocalen. In elk geval heavy muziek die de beeltenis eer aan zou moeten doen. Ik moet zeggen dat de deathrash-mix lekker en vertrouwd wegluistert, met als mogelijk nadeel dat de band een echte eigen smoel ontbeert.

Aan het begin van het album beginnen we met een paar prettige nummers die me zeker bevallen. Classified is een vrij klassieke (Slayeriaanse wat mij betreft) opener die de luisteraar meteen zonder poespas het album in trekt. Titelnummer Masterpiece volgt: fijn klinkende riffs en de nodige tempowisselingen houden de aandacht goed vast, en laten me bij vlagen lekker meebewegen op de beukende passages. Dit is best energieke metal, zoals het hoort natuurlijk! Realm of The Dead blijkt daarna een van de hoogtepunten van het album, over energiek gesproken. Dit is echt een krachtig nummer, waarin vooral het drumwerk een belangrijke rol opeist, en de track in strakke, goede banen leidt. Dit blijkt even verderop ook te gelden voor Pre-emptive Strike, dat voorzien van diverse tempowisselingen heerlijk doorramt.

Over het algemeen heeft de band een lekker old school geluid, dat prima past bij deze muziek. Af en toe zit er een heel kort/klein moderne touch in een van de nummers, maar dat is echt minimaal. Zo kent Realm Of The Dead een beetje hardcore/metalcore invloeden; dit komt verderop het album ook nog wel heel summier terug. Aangekomen bij The Tempest kom ik tot de ontdekking dat ik niet alle nummers hier even sterk vind, maar de algehele indruk blijft een positieve. Blind Faith rost al weer de kreuk uit mijn ongestreken pantalon, waar Weakness even later nog een schepje boven op lijkt te doen.

Het korte instrumentale Tortured Shadows haalt hierna volledig misplaatst de vaart uit het album. Al geeft het me wel de gelegenheid om het spetterende gitaarwerk, en ook zeker de solo's, even in het welverdiende zonnetje te zetten. Die hebben hier echt wel hun meerwaarde, en laten horen hoe nuttig een welgeplaatste en goed uitgevoerde solo kan zijn binnen de heavy muziek. Met Last Sunset (fijn intro!) en Innocent Blood (doet me net als de opener wel wat aan Slayer denken af en toe) wordt de draad weer goed opgepakt, en eindigt Masterpiece met een klapper.

Ok, een Masterpiece is dit album strikt genomen niet, maar een welkome aanvulling op de platenverzameling voor de liefhebber van een old school deathrash-mix echter wel. De muziek luistert makkelijk weg, waarbij ik slechts een klein minpuntje heb: de zang had zo af en toe wel een meer prominente plek in de mix mogen innemen. Voor de rest gewoon een sterk eigen beheer-product van een ervaren band!

Alain De Block – guitars, vocals

Michiel Geleyn – guitars

Jeroen Bonne – bass, vocals

Tom Cornelis – drums

Christoph Lamsens – vocals