Loading...

Possessed - Revelations of Oblivion

Gepost in Reviews door Peter van der Wielen op 17-07-2019

Tracklist

01. Chant Of Oblivion
02. No More Room In Hell
03. Dominion
04. Damned
05. Demon
06. Abandoned
07. Shadowcult
08. Omen
09. Ritual
10. The Word
11. Graven
12. Temple of Samael

Er waren eens in een, voor sommige van jullie, tijdperk lang lang geleden, enkele muzikanten die wel eens iets nieuws wilden gaan proberen. Zou dit het ontstaan van death metal zijn geweest? Chuck Schuldiner’s naam is in deze vaak genoemd, maar blijkbaar is hij hierdoor beïnvloed geweest, en heeft het genre tot een hoger level gebracht. Veel is er inmiddels veranderd sinds Possessed in 1985 op de proppen kwam met Seven Churches, dat nog steeds geldt als een van de klassiekers in het genre. In 1986 werd deze opgevolgd door Beyond The Gates. Het voorlaatste wat er op muzikaal gebied is verschenen was The Eyes of Horror EP uit 1987, al was hierop al en verandering te horen. De diabolische thematiek was zo goed als helemaal verdwenen, en muzikaal ging het meer richting thrash metal.

Er is geen band zonder tragedie, dat gold ook voor Possessed. In 1987 viel de band uiteen. Gitarist Larry LaLonde ontmoet (in Blind Illusion) Les Claypool en begint met hem Primus. Zanger/bassist Jeff Becerra raakte zwaar gewond bij een roofoverval, waar schoten vallen. Hij raakt hierdoor verlamd vanaf zijn middel. Na wat jaren van drank en drugs weet Jeff toch de draad weer op te pakken en gaat terug naar school, alwaar hij enkele studies succesvol afsluit.

Bijna twintig jaar later maakt Jeff Becerra zijn terugkeer op het podium bekend door met leden van Sadistic Intent onder de naam Possessed op Wacken Open Air (2007) op te treden. Na nog enkele optredens met dit gezelschap te hebben gedaan werd het toch ook tijd voor nieuw materiaal. In 2012 zijn ze begonnen met het schrijven van nieuwe nummers. In 2017 tekenden ze een contract voor drie albums bij Nuclear Blast Records met de bedoeling om zo snel mogelijk met een album op de proppen te komen. Helaas werd 2018 niet gehaald, dus werd het 2019 voordat Revelations Of Oblivion (eindelijk?) in de platenbakken verscheen.

Becerra is al sinds jaar en dag het enige originele bandlid, en is samen met gitarist Daniel Gonzalez de voornaamste componist van Possessed. Peter Tägtgren heeft samen met beide heren voor het productionele aspect zorg gedragen. Ondanks de lange aanloop hebben de heren een samenhangend geheel weten te smeden. Waarbij de oorspronkelijke rauwheid en energie goed bewaard zijn gebleven.

Na opener/intro Chant of Oblivion komt No More Room In Hell met de deur in huis vallen. Wat meteen duidelijk wordt is dat er qua geluid en sfeer niet veel is veranderd in al die jaren. Of we van een geslaagde comeback kunnen spreken? Wellicht wel. Dat moet nog blijken. Old school fans van Possessed kunnen deze plaat blindelings aanschaffen of beluisteren via diverse media.

Jeff Becerra - Vocals

Emilio Marquez - Drums

Daniel Gonzalez - Guitars

Robert Cardenas - Bass, Vocals

Claudeous Creamer - Guitars