Loading...

Possession - Disentombed Manifestations

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-08-2020

Tracklist

CD 1
01. Opening a Doorway Into the Occult (Intro) / Beyond the Grave
02. Sounds of Sorrow
03. The Mastery
04. Legion
05. The Return
06. Despair
07. Shades of Death
08. Steel Jaws of Fate
09. Possessed
10. Rebirth
11. Scourge & Fire
12. Danse Macabre
13. Shrine [King Diamond cover]
14. The Manifestation
15. Revelations [Iron Maiden cover]
CD 2
01. Seer’s Vision
02. Sounds of Sorrow
03. Have No Fear
04. Seer's Vision
05. Danse Macabre
06. Shades of Death
07. The Mastery
08. Have No Fear
09. Possessed
10. Beyond the Grave
11. Legion
12. Steel Jaws of Fate
13. Rebirth
14. The Return

Opa vertelt, deze keer over de Amerikaanse cult-band Possession. De opkomst van Possession gaat helemaal terug tot 1991, toen zanger Nyk Edinger en drummer Shane Goade gitarist Shayne Scholl benaderden over het maken van muziek die een blijvende impact zou hebben in de metalwereld. Vanaf het begin was de muziek bedoeld als 'oorlogsmachine-intens', terwijl ze werd samengebonden door verslavende hooks waarvan luisteraars zich nooit volledig zouden kunnen bevrijden. Lyrische thema's waren bedoeld om concepten zoals spirituele strijd en obsessie met het occulte nieuw leven in te blazen met een vocaal bereik dat de identiteit van de band vrijwel definieerde.

Al bij het componeren van de allereerste tracks, nog voor de eigenlijke opnames, sloeg het noodlot toe: Shayne, in een snelle slag van opperste idiotie, stampte zijn linkerhand in een machine en moest deze volledig laten lossnijden. Vijf dagen daarna voegde zich een bassist bij de band. Hij was niet erg goed, maar Shayne op dat moment dus ook niet echt. De enige manier om twee negatieven om te zetten in een positief nummer was door een heel gemakkelijk te leren nummer te kiezen, dit werd King Diamond's Haunted, en de potentiële bassist uit te dagen om te zien wie het als eerste kon leren. Het ging niet goed met de nieuwe man. Voor Shayne was het een belangrijke eerste stap uit de afgrond, en net als vroeger was het niet leren spelen waardoor hij kon componeren. Het zou eerder het componeren zijn dat hem ertoe bracht weer te leren spelen.

Mike Vinson trad toe als tweede gitarist in het voorjaar van 1992 en de twee begonnen onmiddellijk materiaal te schrijven. Mike was een geweldige gitarist wiens creativiteit geen eerbetoon was aan het genre. Een belangrijk aspect van zijn sound was echter dat hij linkshandig was en rechtshandige gitaar speelde, een manier van spelen die hij volledig de baas was (net als bijvoorbeeld Jimi Hendryx). Dit voegde zo veel subtiliteit toe aan het spel, dat deels afscheid werd genomen van de 'oorlogsmachine-intensiteit'. Toch is het het beste om de muziek hierover te laten praten. De twee gitaristen en componisten zaten in muzikaal opzicht niet altijd op een lijn, maar wat hen tot een sterk duo maakte, was hun constante bereidheid om elkaars ideeën te laten werken. En nog belangrijker: dit leverde met terugwerkende kracht een herkenbaar eigen geluid op.

Het (toen nog) viertal ging eind '92 voor het eerst de studio in, redde Have No Fear (hun allereerste compositie) uit de spreekwoordelijke as en presenteerde vier nieuwe nummers, waarbij gitarist Mike de baspartijen inspeelde. Mad Crazed & Violent werd begin '93 op cassette uitgebracht. Lance Whipple trad tegelijkertijd toe en de band begon onmiddellijk live te spelen, voor publiek dat er dol op was of gewoon in de war was. Natuurlijk hadden ze al eerder zware muziek gehoord, maar zelden iets origineels uit hun geboorteplaats, en nooit met het soort vocale aanval dat Nyk afleverde. Het was Kansas City, tijdens een tumultueuze tijd waarin de lokale metal nauwelijks een schijn van kans leek te hebben in een staat die beter bekend staat om countrymuziek en koeien. Possession dwong een onwetende bevolking tot zinderende chaos, onder wie slechts een select aantal mensen begrepen dat echte metal niet is om eruit te zien als meisjes (glam), of alsof je als zwerver in een tent leeft (grunge) - het gaat er om helemaal uit je plaat te gaan. Love it or hate it werd de nieuwe houding, Possession ging keihard tegen de heersende conventies in.

In de daaropvolgende vier jaar financierde de band zichzelf en promootten de muzikanten nog drie releases: langspeler Eternally Haunt in 1995, en een tweetal EP's, The Unnameable Suffering (1993) en Scourge & Fire (1997). In het jaar 2000 viel de band uiteindelijk uit elkaar. Maar: dan nu het goede nieuws! Samen met nog wat repetitie- en niet eerder uitgebracht materiaal heeft het Extreem Music behaagd om de volledige discografie van Possession op een dubbel-CD te knallen: Disentombed Manifestations. Een trip through memory lane gedurende 29 tracks en ruim twee-en-half uur aan verrukkelijk rauwe thrash metal voor de old school liefhebber. Verwacht hier dan ook geen hippe remaster of andere moderne fratsen, maar gewoon de ruige thrash zoals die toen klonk. Wel krijg je nog een uitgebreid boekje met de welbekende liner notes, alle teksten, het complete originele artwork, en bergen flyers en foto's.

Meest opvallende aspect hier is misschien wel de diabolische vocale voordracht. Het zal haast geen toeval zijn dat de band covers opnam van King Diamond, want ook de zang van Nyk Edingerg gaat heen weer van intens laag gebrul tot ijl gegil. Maar vergeet niet dat ook de muzikanten hun mannetje staan. De vernietigend donderende ritmesectie legt zo'n stevig fundament dat de gitaristen zich volledig kunnen uitleven in hun riffs, leads en solo's, voorwaar een spetterend geheel! Disentombed Manifestations is in z'n geheel een stevige zit, maar wat mij betreft absoluut de moeite waard!

Lance Whipple - Bass

Shane Goade - Drums

Mike Vinson - Guitars

Shayne Scholl - Guitars

Nyk Edinger - Vocals