Loading...

Powerwolf - The Monumental Mass: A Cinematic Metal Event

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-11-2022

Tracklist

CD 1:
01. Prologue / Monumental Mass Theme
02. Faster than the Flame
03. Venom of Venus
04. Stossgebet
05. Demons Are a Girl's Best Friend
06. Monumental Mass Theme - Sin
07. Dancing with the Dead
08. Cardinal Sin
09. Resurrection by Erection
10. We Drink Your Blood
11. Glaubenskraft
CD 2:
01. Monumental Mass Theme - Confession
02. Fire & Forgive
03. Beast of Gévaudan
04. Incense & Iron
05. Where the Wild Wolves Have Gone
06. Monumental Mass Theme - Forgiveness
07. Amen & Attack
08. Army of the Night
09. Blood for Blood (Faoladh)
10. Armata Strigoi
11. Epilogue / Monumental Mass Theme

Powerwolf staat al jarenlang aan de top van de epische power metal, maar wat ze presenteren met dit streaming-evenement overtreft alles wat eerder is gezien. Na maanden van gedetailleerd werk werd er een verhaal bedacht en in verschillende hoofdstukken gepresenteerd op basis van de bombastische muziek en uitvoerig geënsceneerde filmische scènes. Alle showeffecten, acteurs en decors werken hand in hand met elkaar en brengen het medium livemuziek naar een heel ander niveau. Van gevechten met geestelijken tot verhalen over nonnen, monniken en brandende engelen, filmische beelden vangen de kijker onmiddellijk. Het concept is mede bedacht door meesterbrein Matthew Greywolf, die ook betrokken is bij het scenario, terwijl Jörg Michael verantwoordelijk is voor de filmproductie. Het artwork is opnieuw gemaakt door Zsofia Dankova, met audioproductie, mix en master door Kristian "Kohle" Bonifer.

Voor zowat elk nummer is een eigen set ontworpen, die perfect op de desbetreffende track is geënsceneerd - alleen al deze productie en de omvang daarvan zijn fenomenaal. De ene live-première van een Powerwolf-klassieker volgt op de andere, waarvan een aantal met een voor deze gelegenheid geproduceerd arrangement. Met fan-favorieten al Demons Are A Girl's Best Friend, Beast Of Gévaudan, en de 'hit' van hun laatste studioalbum Dancing With The Dead: met de hulp van talloze acteurs vertolken de Wolves artistieke scenario's van hun originele muziek-videos.

Een van de vele hoogtepunten van de show is het bombastische pyro-orgel van Falk Maria Schlegel, dat vuur spuwt bij elke toetsaanslag tijdens nummers als Fire And Forgive en Amen & Attack. Op Cardinal Sin duwt zanger Attila Dorn een karikatuur van een kardinaal terug in het vuur, terwijl op de ballad Where The Wild Wolves Have Gone sneeuw valt op het door vuur gedomineerde landschap. Door alle vier de hoofdstukken heen - Temptation, Sin, Confession en Forgiveness - creëren de Wolves een hoogwaardige pyrotechnische weergave, vaak discreet flikkerend op de achtergrond, terwijl andere keren de scène wordt overspoeld met enorm ontzagwekkend licht.

The Monumental Mass: A Cinematic Metal Event is een live spektakel dat bij elke kijk- en luister-beurt nieuwe details onthult en de status van Powerwolf als een van de meest epische en kwalitatief hoogstaande bands in hun genre bevestigt. Natuurlijk zijn er diverse formaten van dit spektakel verkrijgbaar. Uiteraard moet ik me behelpen met de audio-only-CD-versie (en een beetje hulp van youtube), maar interessanter zijn natuurlijk een 96 pagina's tellend Earboek, een deluxe mediaboek van 48 pagina's, en ook een vinyl box. Het mediaboek-formaat heeft het headline Powerwolf-optreden van Wacken Open Air 2019 als hele interessante extra. Alles bij elkaar dus een heleboel kijk- en luistergenot!

Charles Greywolf - Bass

Matthew Greywolf - Guitars

Falk Maria Schlegel - Keyboards

Attila Dorn - Vocals

Roel van Helden - Drums