Loading...

Profeci - Matecznik

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 18-05-2020

Tracklist

01. Ciemna Góra
02. Pleśń
03. Manna
04. Wynaturzenie
05. Kir
06. Korzenie
07. Szeol

Profeci is een Poolse metalband die nog maar net twee jaar bestaat. Matecznik (betekent zoiets als (natuurlijke) schuil- of verblijfplaats, een hol) is hun debuut, gelijk maar een langspeler, waarop we worden getrakteerd op bijna 35 minuten aan een eigenzinnige muzikale aanpak.

De band laat een atmosferische, melodieuze vorm van black metal horen, met veel slepende en dreigende passages, ondanks de redelijk korte en compacte composities. Een bijzonderheid is dat de teksten in het Pools zijn, en ik er dus geen reet van versta. Het middentempo viert hier hoogtij, voor snelheidsadepten valt hier weinig te halen. Qua sfeer moet ik ook wel een beetje denken aan folk / pagan-achtige black metal. De bezongen onderwerpen (Ciemna Góra = Donkere Berg, Wynaturzenie betekent Ontaarding, Korzenie = Wortels) geven daar ook wel een beetje aanleiding toe.

In muzikaal opzicht zijn het vooral de scherpe, snijdende gitaar-riffs en -leads die opvallen. Ook de basgitaar laat zich goed horen, waarbij het drumwerk juist wat achter lijkt te blijven. Vooral de vocalen zorgen voor diepgang; het is een opvallende, bijna cleane, declamerende vertelstem die gehanteerd wordt. Het niet al te vlotte tempo zorgt er wel voor dat de muziek goed te volgen is, in combinatie met een relatief heldere productie is het totaalplaatje lekker beluisterbaar. Bovendien vind ik deze muziek wel intrigerend klinken.

Pas voor het eerst in Manna horen we een versnelling, waarbij het me opvalt dat het gitaarwerk nog ieler klinkt dan tijdens de rest van de muziek. Het is voor mijzelf wel duidelijk dat ik dit niet de sterkste kant van Profeci vind. Gelukkig blijft het op Matecznik bij zeer spaarzaam ingezette uptempo passages (alleen afsluiter Szeol hint soms een beetje naar een sneller stukje). Ook bij Kir veer ik op, maar dan van enthousiasme. Na een paar tracks namelijk begint toch wel een zekere vorm van lamlendigheid toe te slaan, omdat er binnen de diverse nummers niet heel veel gebeurt. Alsof de band dat zelf ook in de gaten heeft gehad wijkt ook Korzenie wel wat af van het voorgaande stramien.

Al met al vond / vind ik Matecznik geen vervelend plaatje om tot mij te nemen. De zeer sfeervolle black metal, behoudend en voor het genre redelijk ingetogen van aard, moet het vooral hebben van die donkere atmosfeer. Dat voert Profeci goed uit, al mogen de composities nog wel wat spannender en meer afwisselend. De eigen inzichten qua aardse atmosfeer en vocale invulling mogen zeker blijven wat mij betreft, daar liggen de pluspunten.

Piołun - Guitars, Vocals

Gustaw - Guitars

Mikis - Bass

Symeon - Drums