Loading...

Project Pain - Faster Disaster

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-11-2022

Tracklist

01. Val Kapot
02. Mean Metal Machine
03. Army From Hell
04. Submerged
05. Presto vs Metal (instrumental)
06. Faster Disaster
07. Fields Of Death
08. Feel The Pain
09. Dead Inside
10. Die In Peace
11. F.Y.Y.F. (bonus track)

Can you feel the Pain

Project Pain timmert al een dik decennium aan de weg, en is ook voor WingsOfDeath geen onbekende. Al vanaf debuutalbum I Have Sinned mag de band rekenen op de warme belangstelling en goedkeuring van de diverse recensenten door de jaren heen; inclusief een lokaal optreden (2016 in Ermelo). Anno 2022 is de band toe aan studio-album nummer vier: Faster Disaster. Ik vind dat een hele veelbelovende titel, want om de muziek van Project Pain te omschrijven - en te beleven ook - kom je niet om clichés heen. En wat mij betreft is daar ook helemaal niks mis mee.

Opener Val Kapot valt natuurlijk direct op, niet alleen vanwege de Nederlandstalige titel en tekst, maar ook vanwege de welgemeende felheid en agressie waarmee het nummer gebracht wordt. Val Kapot laat een vette knipoog horen naar hardcore, die hier heel goed past. Sowieso is Project Pain wel een band die z'n thrash weet te doorspekken met die old school hardcore / crossover-vibe van de jaren '80 / '90.

Maar ook de reguliere heavy metal is niet aan de band voorbij gegaan, getuige Mean Metal Machine, dat terug voert naar betere tijden van een Judas Priest. Army From Hell heeft (net als verder op het album ook Fields Of Death) dan juist weer een beetje een Testament / Exodus / Slayer-vibe, zodat je op slag met keiharde retro-thrash om de oren wordt geslagen. Presto vs Metal is een zeer opvallende track, want volledig instrumentaal; maar nog opvallender vind ik dat deze track qua compositie best wel wat boven de rest uit steekt. Lekkere breaks en tempowisselingen, spetterend gitaarwerk, waar (voormalig) gitarist Marc van der Velden en stevige vinger in de pap heeft gehad.

Met titelnummer Faster Disaster horen we een beetje een mengvorm tussen heavy en thrash metal, een heerlijk nummer op mee te headbangen - niet overdreven snel, en toch lekker ruig. Feel The Pain begint redelijk ingetogen, en ontpopt zich tot een lekker afwisselende track. Hier is het wel dat in de langzamere passages opvalt dat de vocalen van Bauke je moeten liggen. Hij heeft een hakkende manier van schreeuwen, een stijl die niet per se bij thrash past, en die je eerder bij hardcore zou verwachten. Ik vind het niet het sterkste element, maar gezien de muzikale insteek van Project Pain stoor ik me er ook niet aan. Dat komt heel aardig tot uiting in Die In Peace, waar ik in eerste instantie een beetje aan S.O.D. moest denken, maar dat uiteindelijk toch een vlotte thrash-beuker blijkt.

Afsluiter F.Y.Y.F. - Fuck You You Fuck - is een leuk geintje als slotakkoord, het zou me ook wel leuk lijken om dit live als tussendoortje of juist als 'toegift' er nog even doorheen te rammen. Vermakelijk, of beter gezegd onderhoudend, is Faster Disaster wat mij betreft in elk geval zeker geworden. De no-nonsens, op klassieke leest geschoeide thrash metal is anno 2022 niet meer de meest populaire muziekstijl, maar vindt ongetwijfeld aftrek bij de old school liefhebber.

Eerder rauw dan melodieus, en getooid met een sobere productie heeft het album eigenlijk niet heel veel in de tegenwoordige tijd te zoeken. Al is dit nieuwe album wel het meest afwisselende album van Project Pain, en zijn de nummers wat meer gestroomlijnd, beter doordacht, dan voorheen. Erg leuk om deze ontwikkeling te horen. Ik mag een album als Faster Disaster graag horen, opdat dit authentieke ambacht nooit zal uitsterven!

Guido den Hoed - gitaar

Bauke Goudbeek - zang

Rob Hoefakker - basgitaar

Marc van der Velden - gitaar (solo's)

Serge D. - drums (sessie)