Loading...

Psychedelic Witchcraft - Magick Rites and Spells

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-02-2017

Tracklist

01. Come a little closer
02. Godzilla
03. Set me free
04. Wicked dream
05. The dark lord
06. Angela
07. Lying on iron
08. Black magic man
09. Slave of grief

Nu al weer een nieuw album van Psychedelic Witchcraft? In april van vorig jaar verscheen en besprak ik nog debuutalbum Vision. Magick Rites and Spells, zoals de nieuweling heet, is dan ook geen album met nieuw materiaal, eerder is het een verzamelaar te noemen. Hierop vinden we volgens de bijgeleverde info 'exclusieve' of 'nooit eerder uitgebrachte' nummers. Nou dat valt wel mee hoor. Lees hieronder maar even mee.

In omgekeerde volgorde neem ik het album even door. Want de laatste vier tracks hier zijn afkomstig van EP Black Magic Man, die verscheen in juli 2015. Niks nieuws onder de zon, het zijn dezelfde opnames. Een puike en vooral veelbelovende EP trouwens, dat wel. De nummers Set me Free en Wicked Dream zijn afkomstig van de single Set Me Free. Deze verscheen ook in juli 2015 (digitaal), werd aangekondigd als nieuw nummer dat zou gaan verschijnen op een aanstaand album, maar kwam uiteindelijk niet op Vision terecht. Hier wordt het gepresenteerd als nooit eerder uitgebrachte nummers; onzin dus. Al zou het wel kunnen zijn dat dit opnieuw opgenomen versies zijn, daar ben ik niet helemaal zeker van.

The Dark Lord is een cover van een obscuur Brits rockbandje met de naam Sam Gopal. Dat zegt misschien niet zo veel, wetenswaardig is vooral dat ene Lemmy Kilmister (toen nog Ian Willis) op de oorspronkelijk single uit 1967 verantwoordelijk was voor zang en gitaar. Overigens bracht Psychedelic Witchcraft het nummer al digitaal uit in december 2015, als eerbetoon aan Lemmy. Ook niet exclusief of nooit eerder uitgebracht dus.

Daarmee komen we aan bij Godzilla, inderdaad, opnieuw een cover, uiteraard van de Blue Oyster Cult klassieker. Deze is niet eerder verschenen, en heel lomp gezegd had dat van mij zo mogen blijven. Ik vind het een gewaagde keuze voor een beperkte band die Psychedelic Witchcraft toch is, en wat mij betreft komen ze ook niet in de buurt van het origineel. Dat geldt trouwens ook voor de eerder genoemde cover The Dark Lord.

En daarmee zijn we aangekomen bij albumopener Come A Little Closer, het enige echt nieuwe eigen nummer op Magick Rites and Spells. Al hebben we hier ook al wel even aan kunnen wennen, want de video staat al zeker twee-en-halve maand op youtube. Het is een nummer dat perfect weergeeft waar Psychedelic Witchcraft voor staat: bluesy occulte rock, helemaal in het straatje van jaren '60 en '70 hippiebands, en al die andere retro-bandjes-met-zangeres. Waarbij ik wel wil aantekenen dat zangeres Virginia Monti deze band een behoorlijk eigen geluid geeft.

Hoezeer de sfeer van de muziek van deze band me ook aanspreekt, puur qua muzikaal vernuft valt hier weinig spannends te beleven. Ook de nummers onderling bieden te weinig variatie om over een volledig album te kunnen boeien. Het is lekker pakkende muziek, waarbij het met de paar beste tracks (Come A Little Closer, Set Me Free, Black Magic Man) prima vertoeven is. Ik geef Psychedelic Witchcraft nog even het voordeel van de twijfel, maar hun volgende album zal me toch echt moeten gaan overtuigen!

Virginia Monti - Vocals, Guitar

Riccardo Giuffrè - Bass

Jacopo Fallai - Guitar

Mirko Buia - Drums